Politika

"SIPA je u stanju uhapsiti bilo koga u ovoj zemlji ako dobije nalog" Komšić je ovako reagovao na najnovije poteze Dodika

Odgovornost za sve što se bude dešavalo u BiH nadalje je na Tužilaštvu BiH, poručio je ovo Komšić komentarišući najnovije poteze člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

"SIPA je u stanju uhapsiti bilo koga u ovoj zemlji ako dobije nalog" Komšić je ovako reagovao na najnovije poteze Dodika
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Željko Komšić

Jeste, ovo je pokušaj državnog udara. Ne bih rekao da je RS krenula u rušenje države, nego Dodik uvlači institucije RS preko NSRS. Činjenica je da takođe postoji vidljiv politički otpor i na nivou građana RS u sve ovo što radi. On ima tanku većinu u NSRS pa još uvijek to može da radi. Mislim da nije uredu da stavljamo jednakost između Dodika i svih ljudi u RS jer definitivno oni ne misle kao Dodik. Oni gledaju dalje i vide da bi to moglo biti jedna avantura sa pogubnim posljedicama za Dodika i njegovu politiku – kazao je Komšić za N1.

Komšić poručuje da Dodik ne može ukinuti OS BiH i ne može ukinuti OBA-u, SIPA.

– Sve će to nastaviti da postoji. On pokušava da izazove jedan incident, što nasilniji ne bi li imao opravdanje za sve što rade prije svega pred ljudima u RS i one koji su protiv politike pridobio kod sebe –  istakao je Komšić.

Dodaje da je njemu kao pokriće dovoljan “bilo kakav incident”.

Pročitajte još

– Bilo kakav incident je njemu dovoljan, kao opravdanje za sve što radi. Sva ta njegova priča ipak nije toliko duboko ukorijenjena u RS i u politikama u RS.

Komšić je kazao da je od ovog trenutka odgovornost za sve što se dešava na Tužilaštvu BiH.

Pročitajte još

–  Ovo što su uradili u ova dva navrata u NSRS jeste ispipavanje pulsa i reakcije i ja sam siguran da će Dodik ići do kraja sa svojim najavama. Po meni, ovo je trenutak da Tužilaštvo reaguje onako kako mu nalaže zakon. Ovdje postoji nešto što je organizovana grupa na čelu sa Dodikom, od ovog trenutka odgovornost za sve ono što će se dešavati u BiH leži na Tužilaštvu. Dakle, hoće li raditi svoj posao ili neće. Po državu, po stabilnost je najbolje da oni rade svoj posao. Zato potenciram da odgovor mora ići kroz institucije sistema.

Na pitanje da li SIPA, u slučaju da dobije takve instrukcije, može privesti Dodika, kazao je:

– Policija zna šta im je posao, posao nije jednostavan, podrazumijeva rizik. SIPA je u stanju uhapsiti bilo koga u ovoj zemlji ako dobije nalog.

Na pitanje novinara N1 da li će međunarodna zajednica reagovati na Dodikove poteze, Komšić je odgovorio:

Znate kako kažu, pomozi sam sebi pa će ti i Bog pomoći. Pomoći će vam međunarodna zajednica, ne mogu oni trpiti tako nasilno kršenje ustavnog poretka. Oni će reagovati. Nisu reagovali 1992., slažem se, ali jesu 1995. godine. Ja znam šta ja treba da radim i biće dobro. Ne mogu oni ovdje stajati po strani na način na koji su stajali 1992. godine. To iskustvo je još uvijek svježe i bolno je iskustvo. Nije više stvar čak njihove tačke gledišta BiH, ode to dalje.

Prihvati notifikacije