Hronika

SIPA U AKCIJI "TRANSFER" Uhapšene četiri osobe zbog finansijskih prevara teških više miliona evra

Policijski službenici agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su na području Kantona Sarajevo i Istočnog Sarajeva, u okviru predmeta kodnog naziva "Transfer" uhapsili četiri osobe.

SIPA U AKCIJI "TRANSFER" Uhapšene četiri osobe zbog finansijskih prevara teških više miliona evra
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Uhapšeni su zbog krivičnih djela “Udruživanje radi činjenja krivičnih djela”, “Prevara”, “Krivotvorenje isprave”, “Neovlašteni pristup sistemu i mreži elektronske obrade podataka” te “Pranje novca”.

Prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti predmeti traženi naredbama, odnosno veća količina računara i računarske opreme, mobilnih telefona, poslovne dokumentacije, te drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku, prenosi Klix.

Pročitajte još

Osumnjičene osobe terete se da su u saradnji sa drugim osobama organizovale grupu ljudi, od kojih su većina državljani Bosne i Hercegovine, te državljani Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Mađarske i Slovenije, koji su nezakonito putem interneta prikupljali podatke od pravnih osoba iz Austrije i Njemačke, zatim krivotvorili naloge za plaćanje koje su dostavljali bankama u Austriji i Njemačkoj te na osnovu tih krivotvorenih naloga uplaćivali novac na račune kojima su raspolagali u Hrvatskoj i BiH.

Nakon toga, osumnjičeni su novac sa računa podizali, čime su stekli nezakonitu imovinsku korist od više miliona evra.

Osumnjičene osobe privedene su u prostorije SIPA i nad njima se obavlja kriminalistička obrada.