Društvo

ŠIRE MRŽNJU PREMA MIGRANTIMA, SRBIMA I HRVATIMA Šta je zakuvao kontroverzni pisac

Migranti su, po njima, teroristi i ISIL-ovci, koje htino treba “zatvoriti u logore”, jer su ih, tvrde, poslale susjedne zemlje i Republika Srpska da “za velikosrpske i velikhrvatske potrebe dovrše genocid nad Bošnjacima”.

ŠIRE MRŽNJU PREMA MIGRANTIMA, SRBIMA I HRVATIMA Šta je zakuvao kontroverzni pisac
FOTO: SOS BALKANROUTE/FACEBOOK

Ovakve laži i izlive mržnje, sa huškanjem na nasilje, već mjesecima u javnom prostoru BiH širi “portal” antimigrant.ba kvazimedij bez impresuma i potpisa.

I to nije sve. Oni su humantirace koji pomažu migrantima, prvenstveno djeci iz migrantskih kolona, proglasili mafijašima i kriumčarima ljudi, koji “uvoze” migrante u BiH, te pozvali reisa Huseina Kavazovića i Islamsku zajednicu u BiH da mobilišu Bošnjake i odmah organizuju “krizne štabove” – zna se zbog čega.

Iako zvaničnog potpisa nema, cijela BiH zna ko su kreatori Antimigranta, i da dotični, jedan kroz jedan, javno krše zakone i konvencije, ugrožavaju mir i ljudske živote.

Postoji, dakle, više nego osnovana sumnja da, javno i glasno, mjesecima čine krivična djela, ali organi za provođenje zakona na sve to nisu ni prstom mrdnuli.

Prepakuju tuđe sadržaje

Protiv huškačkog portaloida za sada su ustale samo nevladine organizacije institucija Ombudsmana BiH, koja je prije dva dana, po žalbi Mreže za izgradnju mira u BiH, izdala preporuku. Ombusmani traže da se hitno ispita krivična odgovornost kreatora Antimigranta i preduzmu mjere da se on ukloni iz sajber prostora.

– Institucija Ombudsmana je konstatovala da je nesporna činjenica da njihovi članci obiluju izjavama koje šire i potiču mržnju kako prema migrantima, tako i među konstitutivnim narodima BiH, nizom netačnih i uvredljivih informacija, te da sadrže navode koji bi trebali biti razmotreni u smislu postojanja krivične odgovornosti – saopšteno je iz Mreže za izgradnju mira, koalicije koja okuplja oko 200 nevladinih organizacija.

Kreatori Antimigranta se ne libe ni da otvoreno lažu i da kradu sadržaje sa drugih, društveno odgovornih i profesionalnih medija i “pakuju” ih na svoj huškački način. Tako su, povodom objavljivanja knjige “Migranti i mi”, urađene na osnovu istraživanja profesora i studenata banjalučkog Filozofskog fakulteta, objavili tekst pod naslovom “Lažno istraživanje: Migranata nema na prostoru RS”. Međutim, pod ovim naslovom krije se korektan tekst preuzet sa Radio Slobodne Evrope, koji nema nikakve veze sa pomenutim naslovom. Da apsurd bude potpun, jedan od kreatora  pomenutog istraživanja i knjige je mladi Srijac Jamen Hrekes, student psihologije u Banjaluci.

Nadležni ćute

Iz Mreže za igradnju mira i institucije Ombudsmana BiH  poručuju da su sada na potezu Tužilaštvo BiH, Regulatorna agencija za komunikacije BiH i policija, koji bi trebalo da istraže ko stoji iza pomenutog portaloida, koji seje mržnju i ozbiljno dovodi u pitanje mir u BiH.

U preporuci Ombudsmana BiH se navodi da  “nije potrebno obrazlagati” da članci na Antimigrantu “obiluju sadržajima koji bi trebali biti razmotreni sa stanovišta krivične odgovornosti”. U skladu s tim, pozvali su nadležne da “preduzmu mjere” u roku od 30 dana.

Šta su nadležni do sada radili, teško je dokučiti. Jedino je Savjet za štampu BiH, samoregulatorno tijelo za printane i onlajn medije, u dva navrata utvrdio da Antimigrant grubo krši Kodeks za štampu i onlajn medije.  Jedna od 4 žalbe na pisanje Antimigranta ostala je bez odgovora, jer je “portal u međuvremenu prestao funkcionisati na mjesec dana”.

Autor

Mnogi dobronamjerni su povjerovali da je huškačkom portalu došao kraj, kada je, nedavno, na insistiranje provajdera iz Njemačke, njihov domen ukinut. Međutim, Antimigrant je nakon nekoliko dana “vaskrsao” i ponovo dobio domen od Univerzitetskog teleinformatičkog centra UTIC. UTIC je, kako se navodi na njihovoj zvaničnoj veb stranici “ vodeća institucija Univerziteta u Sarajevu u oblasti IT”.

Autor portaloida Antimigrant je Fatmir Alispahić, koji je to nedavno i sam potvrdio za sarajevski “Media centar”.

Foto: IML TV.PRESS/YouTube
Foto: IML TV.PRESS/YouTube

Alispahić je kontroverzni književnik i publicist, poznat po nacionalističkim, homofobnim i ratnohuškačkim stavovima, koji već odavno poziva Bošnjake da se samoorganizjju i krenu u rat protiv migranata.

Lejla Turčilo: Skandalozno i neljudski

Lejla Turčilo, profesorka digitalnih i onlajn komunikacija na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, smatra da UTIC, kao podorganizaciona jedinica Univerziteta, nije trebalo da daje domen portalu s takvim nazivom.

Foto: KLIX
Foto: KLIX

– U svakom slučaju, kada su vidjeli kakav je sadržaj u pitanju i UTIC i Univerzitet su se morali ograditi od Antimigranta. Ne znam kakva je pravna regulativa, ali nepravnički i ljudski bih rekla da apsolutno nije u redu davati tehničku podršku govoru mržnje. Koliko god IT provajderi bili neutralni u pogledu sadržaja, morali bi misliti i o svojoj društvenoj odgovornosti. Sve mrežne kompanije, uključujući Fesjbuk i Tviter, imaju pravila sankcionisanja govora mržnje, pa bi to trebalo da vrijedi i za kompanije u BiH – smatra Turčilo.

Dodaje da je “apsolutno skandalozno i suprotno svim ljudskim i profesionalnim normama imati portal koji je huškački i koji predstavlja migrantsku populaciju diskriminatorno, izazivajući bijes i mrznju prema migrantima”.

– Medijska zajednica mora biti puno glasnija u osudi takvog djelovanja – zaključuje ona.

Prihvati notifikacije