Svijet

“SISTEM NAM JE PROBUŠEN” Dr Kolarić predviđa i do 5.000 NOVOZARAŽENIH DNEVNO u Hrvatskoj

Epidemiolog profesor dr Branko Kolarić, član vladinog naučnog saveta, predviđa da bi u Hrvatskoj moglo da bude i do 5.000 novozaraženih dnevno, mada je, kaže, nezahvalno davati bilo kakve procjene.

“SISTEM NAM JE PROBUŠEN” Dr Kolarić predviđa i do 5.000 NOVOZARAŽENIH DNEVNO u Hrvatskoj
FOTO: ANTONIO BAT/EPA

Ovo što se sada bilježi u Hrvatskoj je eksponencijalni rast i ono što jako zabrinjava je popunjenost kapaciteta bolnica i zdravstvenog sistema – rekao je Kolarić, piše Blic.

On je gostujući sinoć na RTL-u rekao da je epidemiološki sistem praćenja trenutno “malo probušen” i, kako je naveo, “curi na sve strane”.

– Imamo jedno lokalno širenje epidemije i nije više pod kontrolom kao što je bilo. Dokle mogu ići brojke, zavisi. Ako bi se nastavilo ovim tempom, to može biti tri, četiri puta više nego što smo bilježili do sada dnevno. To bi moglo biti i više od 5.000 zaraženih dnevno. Kada je ovako visok postotak zaraženih, onda treba povećati i kapacitet testiranja – kazao je Kolarić.

Ako broj novozaraženih dostigne 2.000 ili 3.000 dnevno…

Prema nekim predviđanjima, ukoliko broj novozaraženih virusom korona bude iznad dve ili tri hiljade na dnevnom nivou, zdravstveni sistem u Hrvatskoj doći će do svog optimuma, izjavio je danas novinar zagrebačkog RTL-a Boris Mišević.

Pročitajte još

Kako je naveo za TV Prva, prethodnih dana u Hrvatskoj su zabilježene rekordne brojke novozaraženih, koje su rasle tri dana zaredom, ali juče je taj broj bio 824 i sada se čeka da se vidi šta će biti u toku ove nedjelje.

– Čekamo da vidimo da li će ove nedjelje biti broj iznad dvije ili tri hiljade ili će biti u padu. To će biti ključno za funkcionisanje medicinskog sistema. Za sada bolnice još uvek imaju mjesta, a alternativne lokacije su već spremne – kazao je Mišević.

Dosta medicinskih radnika zaraženo

Ono što brine hrvatsku Vladu jeste što među medicinskim radnicima ima dosta onih koji su zaraženi ili su u samoizolaciji, naveo je Mišević i dodao da ako se nastavi trend rasta broja zaraženih i bude iznad dve hiljade, briga je da li će biti dovoljno medicinskih radnika koji treba da zbrinu sve oboljele.

Razlog zašto medicinski sistem još uvek funkcioniše jeste što samo pet ili 10 odsto zaraženih zahtijeva bolničku njegu, dok oko 20 – 30 odsto ima simptome, kazao je Mišević i naveo da još uvek ima dosta asimptomatskih slučajeva.

– Udio onih koji zahtijevaju bolničku njegu još se ne povećava – naveo je Mišević.

Prema njegovim riječima, kada se broj novozaraženih u Hrvatskoj uporedi sa nekim zemljama poput Češke, onda i nije veliki, ali ako se poredi sa Srbijom jeste.

Prihvati notifikacije