Društvo

SITUACIJA ALARMANTNA Na području Sarajeva vazduh veoma zagađen, IZDATO UPOZORENJE

Vlada Kantona Sarajevo izdala je danas upozorenje zbog dodatnog pogoršanja zagađenosti vazduha.

SITUACIJA ALARMANTNA Na području Sarajeva vazduh veoma zagađen, IZDATO UPOZORENJE
FOTO: AVAZ.BA/RAS SRBIJA

Takozvana epizoda “upozorenje” proglašena je na vanrednoj sjednici kantonalne Vlade, jer su ispunjeni svi uslovi predviđeni Planom interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti vazduha.

Mjere u okviru epizode “upozorenje” odnose se na smanjenje temeperature u prostorijama koje zagrijavaju postrojenja za proizvodnju toplotne energije, smanjenje broja radnih sati tehnoloških postrojenja, primjenu “mokrog postupka” za zimsko održavanje puteva, zabranu izvođenja grubih građevinskih radova, te zabranu saobraćaja motornih vozila čija masa prelazi 3,5 tona, te svih vozila sa motorom “evro dva”.

Stanovništno Kantona je, takođe, upozoreno da svojim ponašanjem i aktivnostima dodatno ne doprinosi zagađenju vazduha, te da je kažnjivo svako spaljivanje otpada u domaćinstvima.

Osim toga, stanovništvu je upućen apel da smanji korištenje motornih vozila, saopšteno je iz pres-službe Kantona.

Rezultati mjerenja zagađujućih materija u vazduhu na području Kantona za prethodni dan na svim stanicama pokazujuju prekoračenja vrijednosti, tako su na Vijećnici iznosile 208 mikrograma na kubni metar vazduha, u Otoci 192 i Ilijašu 174 mikrograma.

Federalni hidrometerološki zavod prognozira da se u narednih 48 časova očekuje stabilno vrijeme, bez padavina, sa slabim vjetrom, uz pojavu temperaturne inverzije, čime su ispunjeni svi uslovi za proglašenje navedene epizode.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije