Hronika

"Situacija je incidentna" Porodica Petrović i mještani Hoče noć proveli stražareći

U Velikoj Hoči porodica Petrović i mještani proveli su noć stražareći ispred kuće Petrovića pošto su od juče ujutru na ulazu u dvorište ove porodice koja se bavi proizvodnjom vina i rakije raspoređeni pripadnici kosovske carine, poreske uprave i policije.

"Situacija je incidentna"  Porodica Petrović i mještani Hoče noć proveli stražareći
FOTO: PA / FOTO

Članovi ove porodice saopštili su da su dobili informaciju da će im biti izvršena pljenidba oko 40 tona vina i rakije.

Pročitajte još

U Velikoj Hoči od nekih 250 srpskih domaćinstava skoro da ne postoji porodica koja se ne bavi proizvodnjom vina i rakije.

U Kosovskoj policijskoj službi Srni je rečeno da je noć na sjeveru Kosova i Metohije protekla mirno, poslije sinoćnjih incidenata u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, kada su nepoznate osobe iz automobila u pokretu bacila dvije dimne bombe u multietničkim naseljima Bošnjačka Mahala i Mikro Naselje.

Iz policije navode da su u svim opštinama na sjeveru Kosova raspoređene dodatne snage kosovske policije čiji pripadnici zajedno sa policijom Euleksa i Kfora drže pod kontrolom javni red i mir.

– Situacija je incidentna i zato pozivamo građane da ne nasedaju na provokacije i uzdrže se od bilo kakvih poteza koji bi mogli ugroziti kako njihovu, tako i opštu bezbednost – ističu iz policije.

Iz policije dodaju da se nastavlja opservacija bezbjednosne situacije pred najavljene izbore za gradonačelnike u sve četiri opštine na sjeveru Kosova, koji bi trebalo da se održe 18. decembra.

U proteklih nekoliko godina većina srpskih domaćinstava preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju dobila je pomoć u nabavci opreme kako za proizvodnju tako i za skladištenje vina, a u najavi je i oživljavanje zadruge koja bi se bavila prodajom proizvedenih vina i rakija pod nazivom “Hočansko vino” i “Hočanska rakija”.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu