Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“SITUACIJA JE TEŠKA” U OVOJ zemlji od gladi uginulo 55 slonova u dva mjeseca

Svijet
Autor:

Foto: Profimedia

Najmanje 55 slonova uginulo je od gladi u najvećem nacionalnom parku u Zimbabveu, dok je teška suša prinudila životinje da ulaze u obližnje zajednice u potrazi za hranom i vodom, saopštile su vlasti u ponedjeljak.

– Problem je stvaran, situacija je teška – izjavio je portparol uprave nacionalnih parkova i zaštite prirode Tinaše Faravo. Ostale životinje kao što su lavovi u nacionalnom parku Hvange takođe su ugrožene.

To je najteža suša u južnoafričkoj državi koja je takođe naškodila ionako posrnuloj ekonomiji. Masovne nestašice hrane i vode takođe su rezultat suše.

Životinje koje su napustile nacionalne parkove u Zimbabveu uništile su usjeve i povremeno su ubijale ljude, kazao je Faravo, dodajući da je samo u ovoj godini ubijeno više od 20 ljudi.

– Nakrcanost parka Hvange takođe doprinosi uništavanju vegetacije. Park može pružiti smještaj za 15.000 slonova, ali ih trenutno ima oko 53.000 – rekao je Faravo.

Suša je u međuvremenu iscrpila vodne resurse. Agencija za zaštitu prirode bušila je bunare do 400 metara dubine kako bi pronašla vodu za životinje.

– Najveća pojedinačna prijetnja životinjama je gubitak prirodnog staništa. Uspjeli smo značajno da reduciramo krivolov, u proteklim godinama smo gubili na stotine slonova, ali u posljednje vrijeme ne više od 20 od krivolova – rekao je Faravo.

Zimbabve ima jednu od najvećih afričkih populacija slonova. Država traži da se omogući lov ili izvoz životinja kako bi se olakšao pritisak na njihova prirodna staništa i prikupio očajnički potreban novac za zaštitu prirode.

Bocvana, koja takođe ima veliku populaciju slonova, u ovoj je godini ukinula zabranu lova na slonove, navodeći da će taj potez pomoći u smanjenju sukoba između ljudi i životinja i donijeće zemlji toliko potrebne novčane prihode.

Druge zemlje koje su članice Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama flore i faune uspješno su, međutim, lobirale da se limitira prodaja slonova, na žaljenje nekih afričkih zemalja koje tvrde da se moraju nositi sa velikim brojem životinja, prenosi Associated Press.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO