Društvo

SITUACIJA NAJGORA U POSLJEDNJIH 10 GODINA Građani gube povjerenje u medije, napade na novinare smatraju opravdanim

Građani u BiH gube povjerenje u medije, smatraju da mediji nisu nezavisni, već pod snažnim uticajem politike, a zabrinjavajuće je to što je sve više građana i koji opravdavaju napade na novinare.

SITUACIJA NAJGORA U POSLJEDNJIH 10 GODINA Građani gube povjerenje u medije, napade na novinare smatraju opravdanim
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Pokazuje to najnovije istraživanje Fondacije Fridrih Ebert u BiH i Udruženja BH novinari, čiji su rezultati predstavljeni danas, povodom 3. maja, Međunarodnog dana slobode medija.

Ovakvo istraživanje, po istoj metodologiji, provodi se od 2009. godine, pa upoređivanje rezultata jasno govori o trendovima kada je u pitanju percepcija medija i novinara u javnosti. A ti trendovi nisu nimalo optimistični.

Ako je suditi po tome šta građani BiH misle o novinarima i medijima, situacija je u mnogim aspektima najgora u posljednjih deset godina – ističe novinarka Milkica Milojević, koja je u Banjaluci predstavila rezultate istraživanja “Medijske slobode u BiH u 2019. godini – uporedni izvještaj 2009- 2019.”

Najnovije istraživanje pokazuje da građani BiH najviše vjeruju vjerskim institucijama i tako se izjasnilo čak 74 odsto građana. Na drugom mjestu po stepenu povjerenja su u 2019. mediji, slijede institucije vlasti, te međunarodna zajednica.

Političke stranke i političari nailaze na najmanje povjerenje od strane građana.

– Ovo je prvi put u 10 godina, otkako se istraživanje provodi, da novinari nisu oni kojima građani najviše vjeruju. Prvi put u posljednjoj decenijim novinare su “pretekli” sveštenici i ulema – navodi Milojević.

Najveći dio ovogodišnjih ispitanika smatra i da je svaka vrsta napada na novinare neprihvatljiva, ali situacija, ipak, nije ohrabrujuća. Naime, zabilježen je pad ovakve percepcije ispitanika na nivou BiH.

-Alarmantan je podatak da čak 27 odsto građana u RS smatra da je napad na novinare, pod određenim okolnostima, što će reći “kad zasluže”, opravdan. Nešto je bolja situacija u Federaciji BiH, gdje napade na novinare opravdava “samo” 17 odsto građana, pa je prosjek u BiH 21 odsto – rečeno je tokom predstavljanja ovog izvještaja.

Ovo je ubjedljivo najgori rezulatat otkako se provodi ovog istraživanje.

Osim toga, građani BiH, kao i zasebno entiteta, su i značajno manje zadovoljni radom medija i novinara u FBiH i RS u odnosu na prethodne godine.

U Srpskoj skoro 90 odsto građana uviđa da mediji nisu slobodni, a većina smatra da su mediji zarobljenici politike.

Zanimljivo je i da većina ispitanika generalno smatra internet jako važnim ili važnim medijem za informisanje javnosti, ali i da oko 17 odsto građana smatra da uprkos mnoštvu izvora informacija, koje je donijela internet era, nisu znatno bolje informisani, jer izvori informisanja donose “previše sličnog sadržaja” i ne doprinose raznolikosti pogleda na društvene i političke prilike.