Svijet

"SITUACIJA NIJE DOBRA" Madrid traži još ljekara i pomoć vojske u borbi sa koronom

Vlasti u Madridu žele da angažuju još ljekara i zatraže hitnu pomoć španske vojske i policije u borbi protiv drugog talasa infekcija korona virusa koji bi mogao da ih primora na nova ograničenja slobodne kretanja.

"SITUACIJA NIJE DOBRA" Madrid traži još ljekara i pomoć vojske u borbi sa koronom
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Španska prestonica traži od vlade da ublaži propise kako bi mogla da zaposli dodatnih 300 ljekara izvan Evropske unije, izjavio je potpredsednik madridskog regiona Ignasio Agvado, preneo je AP.

Madrid želi da centralne vlasti podignu vojne šatore kao improvizovane objekte za testiranje na koronu, da vojnici dezinfikuju javne zgrade i da 222 pripadnika nacionalne policije bude raspoređeno do ponedjeljka kako bi pomogli u sprovodenju karantina i ograničenja u pogođenim područjima.

– Situacija nije dobra, ni u Španiji ni u Madridu – rekao je Agvado na konferenciji za novinare.

U Madridu je u poslednjih 14 dana registrovana stopa od prosječno 772 zaraženih na 100.000 stanovnika, gotovo tri puta više od nacionalnog prosjeka koji iznosi 287.

Gotovo 860.000 stanovnika Madrida već mora da opravda putovanje iz 37 kvartova, u kojima uglavnom živi radnička klasa, pa se žale da ograničenja stigmatizuju siromašne.

Međutim, suočena s velikim porastom slučajeva u regionu u kome živi 6,6 miliona ljudi, regionalna vlada razmatra proširenje tih kontrola i na druga područja, izjavio je zamjenik ministra zdravlja Španije Antonio Sapatero.

Prema njegovim rečima, konačna odluka o novim restrikcijama biće saopštena u petak.