Društvo

SITUACIJA POD KONTROLOM Kon: Nema razloga za zatvaranje škola

Od početka školske godine u 13 beogradskih osnovnih škola prijavljeno je 16 slučajeva zaraze virusom korona, a epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon kaže da situacija nije zabrinjavajuća, da je sve pod kontrolom i da u ovom trenutku nema nijednog razloga da se škole zatvaraju.

SITUACIJA POD KONTROLOM Kon: Nema razloga za zatvaranje škola
FOTO: OLIVER BUNIĆ/RAS SRBIJA

Kon je naveo da u srednjim školama u Beogradu nije bilo prijava pozitivnih na virus korona, dok je u osnovnim školama uglavnom riječ o pojedinačnim slučajevima.

On je napomenuo da je cilj da se spriječi prenošenje virusa i otkriju oboljeli sa najblažim tegobama, te upozorio na to da dolazi period sezonskih respiratornih infekcija kada se blage forme kovida-19 neće gotovo ni razlikovati od drugih respiratornih oboljenja.

– Zato svako dijete koje ima bilo kakve respiratorne tegobe ili znake infekcije treba da ostane kod kuće, a roditelji treba da se ponašaju kao da je u pitanju kovid – rekao je Kon.

Pročitajte još

On kaže da na društvenim mrežama mnogi komentarišu da nastavu u školama treba obustaviti i potpuno preći na onlajn, ali smatra da oni duboko griješe i da nema ničeg boljeg od direktne komunikacije i učenja, prenose beogradski mediji.

– Ovo će još trajati, neka niko ne misli da će se brzo završiti, trajaće možda i godinama, iako ne u ovom intenzitetu. Kada se pojavi vakcina, ona će dati svoje koristi, ali ne može se očekivati da će od vakcine to prestati – naglašava Kon.