Magazin

Sjajan trik za pločice u kupatilu: Napravite sredstvo za čišćenje koje vam može pomoći da im povratite stari sjaj

Kada želite da promijenite nešto u kupatilu, a nemate novca da mijenjate pločice i kupujete nove ormariće, prošarajte pločice.

kupatilo
FOTO: GEORGE/YOUTUBE/SCREENSHOT

Moraćete sami da zasučete rukave i potrudite se oko toga, ali će vaše kupatilo dobiti novi izgled i bićete mirni nekoliko godina, a potrošićete tek nekoliko hiljada dinara.

Sredite fugne i pukotine

Pregledajte fugne i ako su ispucale ili su dijelovi ispali, stavite nove. Za to će biti dovoljno da kupite masu za fugovanje u tubi. Ako su vam pločice ispucale, pukotine možete da popunite specijalnom masom za popravke koja je u obliku štapića od plastelina. Pripremite smjesu i popunite pukotine na pločicama kao da utiskujete plastelin. Izravnajte taj deo špahtlom i ostavite da se stvrdne. Poslije toga išmirglajte.

Uklonite prljavštinu i kamenac

Pre farbanja treba pločice pripremiti kako bi se farba duže zadržala i ljepše izgledala. Uklonite prljavštinu i kamenac, a to ćete najbrže uraditi pomoću nekog hemijskog abrazivnog sredstva za tu namjenu. Zatim pločice istrljajte šmirglom i prebrišite razređivačem. Pažljivo pređite preko svake pločice kako bi farba dobro prionula za njih. Ukoliko ostane prljavština ili kamenac, farba će se brže skinuti.

Prionite na farbanje

Kada uradite sve pripremne radove, možete da ofarbate pločice. Uradite to valjkom i specijalnim bojama za keramiku. Obratite pažnju pri kupovini boje jer postoje posebne farbe za podne i zidne pločice. Kada je reč o postupku farbanja, poštujte uputstvo proizvođača koje dobijete uz boju i ona će dugo trajati, prenosi Krstarica.

Pročitajte još

Ukrašavanje pločica

Ako ne želite da vam pločice budu jednobojne, da biste ih precizno prošarali, kupite samoljepljive šablone u prodavnici hobi materijala. Kada završite sa farbanjem, sačekajte da prođe najmanje četiri sata i onda zalijepite šablon, pa preko njega pređite drugom bojom. Šabloni se uglavnom koriste na podnim pločicama kako se boja ne bi podlivala. Ali ponekad se to desi bez obzira na sve. Tada uzmite četkicu i popravite šaru.

Potreban materijal

Da biste mogli da prefarbate stare pločice ili ih prošarate, treba da kupite sledeće:

– set za farbanje (boja, razređivač i učvršćivač)– šabloni (kupuju se u prodavnicama hobi materijala)

– valjak za farbanje

– četka za farbanje

– šmirgla

– rukavice

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije