Društvo

SJAJNI BANJALUČANIN NA ZLATNOM MOSTU Ovo je Robert Dacešin otkrio u Vijetnamu (VIDEO, FOTO)

Gdje sve neće stići taj Robert Dacešin! Za samo nekoliko godina obišao je više od 40 zemalja na svim kontinentima, naučio pet jezika, stekao prijatelje u svjetskim metropolama, ali i u zabačenim selima od Patagonije do Gruzije, a nedavno se vratio iz - Vijetnama.

SJAJNI BANJALUČANIN NA ZLATNOM MOSTU Ovo je Robert Dacešin otkrio u Vijetnamu (VIDEO, FOTO)
FOTO: PRIVATNA ARHIVA

A u Vijetnamu sto svjetskih čuda! Jedno od najimpresivnijih je viseći most Kau Vang ili Zlatni most, nazvan po putu nalik na zlatnu traku.

Most drže ove dvije džinovske ruke koje izranjaju iz brda.

Nalazi se u Da Nangu, dug je 150 metara i zvanično je otvoren u julu prošle godine.

Do ovog čudesnog mosta stiže se žičarom dužine 5.801 metar, koja drži Ginisov rekord, kao najduža neprekidna žičara na svijetu.

I to nije sve. Vijetnam, koji površne zapadnjake “na prvu” asocira jedino na dugogodišnji rat sa Amerikom, mnogo je više od herojske zemlje koja se oduprla najmoćnijoj savremenoj vojnoj sili.

Vijetnam ima dugu i bogatu istoriju, brojne znamenitosti i prirodne ljepote od kojih zastaje dah, ali i živopisne gradove i privredu u usponu.

Ova zemlja je najveći izvoznik riže na svijetu.

U Vijetnamu se nalazi i Son Doong, najveća pećina na planeti.

Ima i čak 3.444 kilometara morske obale i neke od naljepših plaža, koje turisti još nisu otkrili i okupirali.

Ima i 90 miliona stanovnika, te čak 40 miliona motora. Automobile Vijetnamci rijetko voze.

– Vijetnam je drugi najveći izvoznik kafe na svijetu nakon Brazila. Probao sam vijetnamsku kafu i ubijeđen sam da je bolja nego brazilska. Nestvarno je kako miriše na lješnjak – kaže Robert.

Vijetnamci, kaže, jedu zdravu hranu, baziranu na ribi, voću i povrću, pa Robert tvrdi da za svog boravka nije vidio nijednog debelog Vijetanmca.

Gotovo 30 odsto stanovništva nosi prezime Ngujen, po uzoru na jednog cara u vijetnamskoj istoriji.

– Pismenost u zemlji iznos 94 odsto, a stopa nezaposlenosti svega 3,7 odsto. A što se ljudi tiče, tu ne treba nikakva statistika, oni su jednostavni divni – kaže Robert i preporučuje: obavezno posjetite ovu daleku zemlju.

– Uzimajući u obzir odnos cijena, hrane, stvari koje se mogu vidjeti i topline ljudi, Vijentam je sigurno u TOP tri mjesta koje sam ikada vidio. Egzotična niskobudžetna destinacija u kojoj ćeš upoznati jedan sasvim novi svijet, a gdje ćeš se na trenutak osjećati kao da si u nekom filmu – kaže Robert i dodaje da ni avionske karate za Vijetnam nisu preskupe.

Povratna karta se može nabaviti za 478 evra. Prava sitnica!

Kompletan vodič za putovanje u Vijetnam možete naći u Robertovom blogu RIO priče sa putovanja.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije