Sudbine

"SJAJNO JE BITI ŽIV U KOLMI" Grad u kojem je 99 odsto stanovništva pod zemljom (VIDEO)

U blizini San Franciska smjestio se gradić Kolma s oko 1.501.700 stanovnika.

"SJAJNO JE BITI ŽIV U KOLMI" Grad u kojem je 99 odsto stanovništva pod zemljom (VIDEO)
FOTO: JOE CASTRO/EPA

 Od toga samo 1700 njih živi iznad zemlje, tako sami kažu. To znači da je omjer mrtvih nasuprot živih čak 1000 na 1, a 17 groblja zauzima 73 odsto površine grada.

Kada govorimo o San Francisku u Americi prvo mislimo na romantiku, ali ako je ostavima sa strane i zamislimo svakodnevni život u takvom gradu, postavlja se nezgodno ali neizbježno pitanje – gdje odlaze stanovnici San Franciska kada umru?

Naime gradić Kolma je postalo groblje San Franciska nakon što su ovi 1900-ih godina odlučili da nema više sahranjivanja, te da će se postojeći grobovi preseliti na drugu lokaciju.

Zbog bolesti i zemljotresa broj mrtvih bio je u porastu, a mjesta više nije bilo dovoljno.

Odjednom su groblja ostala bez novca za održavanje, redari su prestali dolaziti, a vandali su počeli izvoditi scene po grobljima.

Trebalo je brže bolje reagovati i Kolma je odabrana kao najbolja nova lokacija.

Ali nije sve tako mrtvo u gradu mrtvih, piše Punkufer.

 Živi stanovnici imaju na raspolaganju školu, prodavnice, a groblja nazivaju Kolminim parkovima. Oni koji rade u gradu, uglavnom se bave proizvodnjom nadgrobnim ploča, uzgojem i prodajom cvijeća i svijeća, a često im navraćaju i znatiželjni turisti. Grad je stoga za službeni moto i turistički slogan odabrao: Sjajno je biti živ u Kolmi!