Gradovi

SJEĆANJE NA DIANU BUDISAVLJEVIĆ Otvorena spomen-česma u Gradiški

U gradskom parku u Gradiški otvorena je spomen-česma posvećena Diani Budisavljević, austrijskoj humanitarki koja je iz logora Nezavisne Države Hrvatske spasila više od 10.000 djece iz potkozarskog kraja.

SJEĆANJE NA DIANU BUDISAVLJEVIĆ Otvorena spomen-česma u Gradiški
FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Bivši logoraš Milutin Vučkovac, zajedno s Ranko Perić Romić, poslanikom u Narodnoj skupštini Republike Srpske simbolično je iz česme pustio vodu koja je značila život logorašima, posebno djeci u Drugom svjetskom ratu.

Vučkovac je podsjetio na vrijeme kada je kao osmogodišnjak boravio u logorima Jablanac, Jasenovac, Jasterbarsko i Jasika u kojima je najteže podnosio žeđ i glad.

– Tako iznemogle napadale su nas razne bolesti. Najteže mi je bilo što sam ostao bez mame, tetke i djeda. Oni su umoreni u logoru. Svi smo bili djeca i nismo se imali na koga osloniti. Sa mnom je jedino bila moja mlađa sestra – rekao je Vučkovac.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je da Gradiška otvaranjem česme posvećene Diani Budisavljević želi sačuvati uspomenu na Dianu Budisavljević koja je spasila mnogo potkozarske dece iz logora NDH u Drugom svjetskom ratu.

Direktor Zavičajnog muzeja Gradiška Bojan Vujinović ističe da odavno postoji ideja o izgradnji spomen-česme u gradskom parku, ali da je na inicijativu narodne poslanice Ranke Perić Romić odlučeno da česma bude posvećena Diani Budisavljević.

-Izgradnjom česme i njenom posvetom hrabroj ženi mi čuvamo uspomenu na nju, ali čuvamo i identitet srpskog naroda – rekla je Ranka Perić Romić.

Prethodno je u Kulturnom centru otvorena izložba dokumenata i fotografija o djeci, malim logorašima.