Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

SJEĆANJE NA STRAVIČNU 2014. Bujica ODNIJELA 21 ŽIVOT, šteta procijenjena na četiri milijarde KM

Društvo
Autor:

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Kolike su trenutne štete od ovogodišnjih majskih poplava još nije poznato, dok su ukupni ekonomski efekti katastrofe iz maja 2014. godine u BiH procijenjeno na gotovo četiri milijarde maraka.

Na današnji dan se i obilježava godišnjica poplava od prije pet godina u kojima je smrtno stradala 21 osoba, a dvije se vode kao nestale.

Štete je pretpjela 81 opština. Privremeno je bilo raseljeno oko 90.000 ljudi, a više od 40.000 je potražilo utočište u javnim i privatnim skloništima ili je privremeno boravilo kod rodbine i prijatelja.

– Ukupni ekonomski efekti katastrofe dosegli su 3,98 milijardi maraka. Šteta i gubici u FBiH iznose 2,03 milijarde KM, u Srpskoj 1,89 milijardi KM i u Brčkom 57,9 miliona maraka – saopštili su predstavnici Evropske unije.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Kažu da su najviše pogođeni privatni sektor, porodična, mala, srednja i velika preduzeća, poljoprivredni proizvođači, uključujući i neutvrđen broj ugroženih sektora građana. Izvještaj je pokazao da je za saniranje šteta i gubitaka potrebno ukupno oko 3,5 milijardi KM, od čega kratkoročno 1,3 milijarde, srednjeročno 1,4 i dugoročno oko 766,1 milion maraka.

U Republici Srpskoj je bilo najkritičnije u Doboju, gdje je u poplavama život izgubilo pet ljudi, zatim u Šamcu i Posavini.

Vlada RS je domaćinstvima koji su poplavljeni dijelila vaučere u vrijednosti od 5.000 KM, a uveden je i Fond solidarnosti u koji su novac uplaćivali svi koji su željeli, ali i zaposleni od plate.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO