Kultura

SJEĆANJE NA VELIKOG PJESNIKA Obilježene dvije decenije od povratka Jovana Dučića u svoj grad

Svečanom akademijom pod nazivom “Dvadest godina poslije“ u Trebinju su večeras završene Dučićeve večeri poezije, posvećene velikom pjesniku Jovanu Dučiću, čiji su se ostaci prije 20 godina vratili u Trebinje.

SJEĆANJE NA VELIKOG PJESNIKA Obilježene dvije decenije od povratka Jovana Dučića u svoj grad
FOTO: DUBRAVKA ČOLOVIĆ/RAS SRBIJA

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je rekao da je Jovan Dučić ponio ime Trebinja koga nikada nije zaboravio i koje nikada njega nije zaboravilo, jer je prije svega bio ambasador svoga grada i svoje Hercegovine.

-Jedan gradić poput Trebinja je zahvaljujući svom pjesniku nadrastao stvarne gabarite, a taj ritam je zadržao i do danas. Dučić i dalje sabira ljude iz cijelog svijeta u svoje konačište u Hercegovačkoj Gračanici – istakao je Dodik.

On je ocjenio da je Dučić bio vrsni diplpomata i iskreni patriota srpskog naroda kome je posvetio  najljepše stihove.

– Siguran sam da bi veliki pjesnik bio zadovoljan da vidi kakav je preporod doživjelo njegovo Trebinje, a taj preporod se poklopio baš sa njegovim povratkom i izgradnjom Hercegovačke Gračanice. Trebinje je grad sa perspektivnom kojoj se ne može nazrijeti kraj, jer svaki novi poduhvat otvara druga tri. Dučićev grad vraća dug svom pjesniku postavši nezaobilazna tačka srpske kulture i duhovnosti – istakao je Dodik.

FOTO: DUBRAVKA ČOLOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: DUBRAVKA ČOLOVIĆ/RAS SRBIJA

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je rekao da ni pandemija virusa korona nije promijenila Trebinje u poštovanju Dučićevog djela, a Dučićeve večeri poezije koje se održavaju već 53. godine, organizovnae su i u najtežim ratnim godinama.

-Dučić je u Trebinju inspiracija i konstanta naročito posljednjih 20 godina od kada  se njogov prah podigao sa američkog tla i smiraj našao u Hercegovačkoj Gračanici na Crkvini. Naše opredjeljenje je da se pjesnikova ideja o gradu kulture tretira kao jedan od primarnih interesa, tako oblikujući grad i stvrajući autentičnu i dobru podlogu za sve druge projekte- istakao je Ćurić.

Pjesnik Dragan Jovanović Gavrilov u besjedi o Dučiću je rekao da  je Jovan Dučić  ljudima kroz umjetnost pokazao svjetske duhovne panorame.

– Dučić je u svom književnom i diplomatskom radu povezivao slovensku strast i germansku posvećenost poslu, on nas je naučio da su sve tajne zapisane u nama i da ih tamo treba tražiti – istakao je Gavrilov.

On je dodao da se Dučić uvijek vraćao Trebnju i nosio ga u srcu, što je suština njegove veličine i kosmopolitizma. 

U kulturno-umjetničkom programu akademije  učestvovali su umjetnici iz Beograda i Trebinje.

U Trebinju su večeras otvorene i izložbe  “Srpske pravoslavne škole u BiH” i “Iz legata Jovana Dučića”.