Gradovi

SJEĆANJE NA ŽRTVE "OLUJE" Toplica Karanović krenuo pješke iz manastira Rmanj ka mjestu gdje je bombardovana kolona izbjeglica

Na Spomen-obilježje Guvno u Drvaru danas su položeni vijenci povodom 26 godina od stradanja i progona Srba u akciji hrvatske vojske i policije "Oluja", a delegat iz reda Srba u Domu naroda federalnog Parlamenta Goran Broćeta poručio je da ovaj strašan satanski pohod nikada ne smije biti zaboravljen, niti srpski narod smije dopustiti da mu drugi pišu istoriju.

SJEĆANJE NA ŽRTVE "OLUJE" Toplica Karanović krenuo pješke iz manastira Rmanj ka mjestu gdje je bombardovana kolona izbjeglica
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Tog 4. avgusta 1995. godine hrvatska vojska je protjerala cjelokupno srpsko stanovništvo sa vjekovnih ognjišta iz Republike Srpske Krajine i nekoliko zapadnokrajiških opština. Nažalost, velike sile ovo nisu prepoznale kao genocid, niti kao etničko čišćenje. Dok sa druge strane pokušavaju satanizovati cijeli srpski narod za mnoge stvari gdje je i sam bio žrtva – rekao je Broćeta Srni.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

On je naveo da su se Drvarčani danas prisjetili jednog od najtužnijih dana u novijoj srpskoj istoriji.

– Dok god postojimo na ovim prostorima moramo uzvišene glave i sa velikim poštovanjem pričati o patnji i golgoti kroz koju prolazi naš narod i u ratu, ali, nažalost, i danas u miru – poručio je Broćeta.

Načelnik opštine Drvar Dušica Runić rekla je Srni da Spomen-obilježje na Guvnu simbolizuje najveće stradanje srpskog naroda iz Krajine, ali i mjesto susreta izbjegličke kolone iz Like i Krajine.

– Na Guvnu su se sreli Srbi iz Like i iz Krajine i formirali izbjegličku kolonu. Napustili su svoja vjekovna ognjišta i krenuli putem stradanja da spasu život – navela je Runićeva.

FOTO: RTRS/YOUTUBE/SCREENSHOT
FOTO: RTRS/YOUTUBE/SCREENSHOT

Četrdesetpetogodišnji Toplica Karanović danas je pješke krenuo iz Martin Broda ispred manastira Rmanj do Bravska u Bosanskom Petrovcu gdje je bombardovana izbjeglička kolona 1995. godine.

– Idem stopama žrtava strašne `Oluje` da odam počast stradalima. Te 1995. godine bio sam vojnik i svojim očima gledao njihova stradanja – rekao je Karanović Srni.

On je istakao da mu je cilj da ovaj njegov čin preraste u tradiciju.

– Želja mi je da se što više ljudi uključi i tako oda počast žrtvama `Oluje` ali svim stradalima u posljednjem odbrambeno-otadžbinskom ratu – naglasio je Karanović.

Vijence su danas položili delegati iz Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Goran Broćeta, Aleksandar Štrbac i Dragana Damjanović, ministar pravosuđa Livanjskog kantona Milan Bašić, delegacije opštine Drvar, opštinske Boračke organizacije i političkih subjekata.

Hrvatske snage su 4. avgusta 1995. godine napale Republiku Srpsku Krajinu – teritoriju formalno pod zaštitom mirovnih snaga UN, načinivši niz zločina i protjeravši 250.000 Srba.

U zločinačkoj akciji “Oluja” je, prema evidenciji “Veritasa”, ubijeno i nestalo 1.872 lica srpske nacionalnosti.

Hrvatska vojska je tokom ofanzive i nakon napada počinila zločine nad srpskim civilima, a spaljeno je više od 22.000 srpskih kuća.

Prihvati notifikacije