Svijet

SJEDNICA SAVJETA BEZBJEDNOSTI UN Klimatske promjene predstavljaju ozbiljnu bezbjednosnu prijetnju

Klimatske promjene predstavljaju ozbiljnu bezbjednosnu prijetnju, izjavio je premijer Velike Britanije Boris Džonson, koji predsjedava sjednici Savjeta bezbjednosti UN.

SJEDNICA SAVJETA BEZBJEDNOSTI UN Klimatske promjene predstavljaju ozbiljnu bezbjednosnu prijetnju
FOTO: HOLLIE ADAMS/EPA

Današnji sastanak prvi je koji je održan uz predsjedavanje britanskog premijera još od 1992. godine. Velika Britanija predsjedava Savjetu ovog mjeseca, a organizovaće samit o klimi u novembru.

Džonson je tokom virtuelnog sastanka upozorio da bi neuspjeh u suočavanju sa klimatskim promjenama mogao dovesti do pogoršanja sukoba, raseljavanja i nedostatka bezbjednosti.

– Savjet bezbjednosti UN ima zadatak da se suoči sa najozbiljnijim prijetnjama globalnom miru i bezbjednosti, a klimatske promjene predstavljaju upravo to – istakao je Džonson prije sastanka.

On je naveo da zagrijavanje planete unosi nesigurnost, kao što to čine i ekstremni vremenski uslovi i glad, javio je Bi-Bi-Si.

Pročitajte još

Britanski premijer naglasio je da bi smanjenje emisija ugljenika i pomoć siromašnijim zemljama u borbi protiv klimatskih promjena pomoglo zaštiti globalnog napretka i bezbjednosti.

– Savjet bezbjednosti UN treba da razmisli o imenovanju specijalnog izaslanika za klimatsku bezbjednost – izjavio je predsjednik Francuske Emanuel Makron.

On je na današnjoj virtuelnoj sjednici Savjeta bezbjednosti UN rekao da bi trebalo imenovati izaslanika radi koordinisanja napora Savjeta na polju borbe protiv klimatskih promjena.

– Borba protiv klimatskih promjena i za zaštitu životne sredine je pitanje mira i bezbjednosti. Pozivam Savjet bezbjednosti da se pozabavi tim pitanjima u okviru svog mandata – istakao je Makron.