Hronika

SKANDAL Istraga protiv dekana: Magistarske studije upisala SUMNJIVOM DIPLOMOM

Banjalučka policija i tužilaštvo vode istragu protiv Brankice Milojević, dekana Arhitektonsko-građevinskog fakulteta u Banjaluci, zbog malverzacija oko njene diplome, otkriva Srpskainfo.

SKANDAL Istraga protiv dekana: Magistarske studije upisala SUMNJIVOM DIPLOMOM
FOTO: GEOTEHNIKA/RAS SRBIJA

U Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka rekli su nam da je njima protiv Milojevićeva dostavljena prijava od strane Policijske uprave Banjaluka.

Prijava je dostavljena zbog sumnje da je počinila krivično djelo “zloupotreba službenog položaja”. Postupajući po navedenoj prijavi tužilac je stavio zahtjev policiji za provjeravama navoda podnesene krivične prijave – rekli su u Tužilaštvu.

Milojevićeva odbacuje sve ove optužbe i kažu da su to gnusne laži.

Prema saznanjima Srpskainfo, istraga protiv Milojevićeve se vodi zbog sumnje da nikada nije diplomirala na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu, te da je sama sebi upisala ocjenu diplomskog rada.

U krivičnoj prijavi protiv Milojevićeve, a koja je u posjedu Srpskainfo, navodi se da ona nije imala uslove da upiše postdiplomske studije, jer nikada nije uradila diplomski rad na fakultetu u Sarajevu.

– Uvidom u evidenciju ocjena sa sarajevskog fakulteta utvrđeno je da ne postoji ocjena iz diplomskog rada Milojevićeve. U Uvjerenju sa fakulteta konstatovana je prosječna ocjena od 7,45. Postavlja se pitanje validnosti diplome ako nema ocjene diplomskog rada – navedeno je u prijavi.

Dalje piše da je na osnovu tog uvjerenja ona upisala magistarske studije u Banjaluci.

Devetka

U krivičnoj prijavi je navedeno da se, na osnovu uvida u dokumentaciju, opravdano sumnja da je sama sebi upisala devetku iz diplomskog rada, jer ta ocjena ne postoji u dokumentima sa Arhitektonskog fakulteta Sarajevo.

– Iz činjenice da nema ocjene diplomskog rada proizilazi da ista nije diplomirala na fakultetu što ukazuje na postojanje osnova sumnje da je diploma falsifikovana. Kako je nakon toga falsifikovana diploma stavljena u pravni saobraćaj iz navedenog proizilazi osnova sumnja da je počinjeno krivično djelo “navođenje na ovjeru neistinitog sadržaja” – precizirano je u prijavi.

Foto: RAS Srbija
Foto: RAS Srbija

Dalje se navodi da je iz svega ovoga vidljivo da je Milojevićeva upisala magistarske studije bez prilaganja propisne konkursne dokumentacije i iz istog porizilazi da je počinjeno krivično djelo “zloupotreba službenog položaja”.

Knjiga diplomiranih studenata

Kako nam je objasnio izvor upoznat sa situacijom, nekoliko profesora je i ranije ukazivalo na ovaj problem, a prošle godine je AGF u Banjaluci posjetila i inspekcija.

– U maju 2016. godine inspekcija je bila na fakultetu i provjeravala ovaj slučaj. Međutim, ništa od toga nema. Postoji uvjerenje o položenim ispitima, ali oni to čuvaju kao zmija noge. Inspektor iz Sarajeva kaže da je upisana u knjigu diplomiranih studenata. Jeste, tu su svi koji dobiju diplomu budu upisani, ali je problem što nije smjela biti upisana u tu knjigu i dobiti diplomu dok ne diplomira – rekao je naš izvor.

U dokumentu koji je u posjedu Srpskainfo piše da je prosvjetni inspektor tada utvrdio da je Milojevićeva imenovana na osnovu diplome o završenom studiju za sticanje visoke spreme na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu i stečenog stručnog naziva „Diplomirani inženjer arhitekture“, te na osnovu uvjerenja o prosjeku ocjena od 10.05.2002, izdatog od fakulteta u Sarajevu, upisana na postdiplomske studije u Banjaluci.

Milojevićeva je rekla za Srpskainfo da nije upoznata da se protiv nje vodi istraga.

– Ako je istina da je neko podnio krivičnu prijavu protiv mene, neka nadležne institucije rade svoj posao – rekla je Milojevićeva.

Kazna do 5 godina zatvora

Brankica Milojević se sumnjiči da je počinila krivično djelo “zloupotreba službenog položaja”.

Prema zakonu, službeno lice koje iskorištavanjem svog službenog položaja ili ovlaštenja prekorači granice svojih ovlaštenja ili neizvršenjem pribavi sebi ili nekom drugom korist, kazniće se kaznom zatvora od jedne do pet godina.

(G. Obradović, T. Vukomanović)