Društvo

SKANDAL NA SLAVI U NEVESINJU Borci cijepali knjižice, glumci iz Beograda napustili svečanost

Mitrovdan, koji je već po tradiciji najsvečaniji dan u Nevesinju, juče je prošao u znaku skandala, o kojem bruje portali i društvene mreže širom regiona. U centru tog skandala našli su se poznati beogradski glumci Vojin Ćetković i Dejan Lutkić, koji su došli, ali su demonstrativno napustili hercegovački gradić, prije nego što su se pojavili na svečanoj bini.

SKANDAL NA SLAVI U NEVESINJU Borci cijepali knjižice, glumci iz Beograda napustili svečanost
FOTO: SRNA

Kako je potvrdilo više izvora Srpskainfo iz Nevesinja, nezadovoljstvo u gradu je tinjalo danima, zbog odluke većine u Skupštini opštine da najviše priznanje Nevesinja, opštinsku povelju, dodijeli kontroverznom poslaniku SNSD Iliji Tamindžiji, rođenom Nevesinjcu, o kojem mnogi zemljaci baš i nemaju naročito lijepo mišljenje. Bruka je pukla juče u podne, kada su povodom dana i slave opštine i krsne slave Boračke organizacije RS, polagani vijenci na spomenik na gradskom trgu.

Okupio se narod, kao nožem presječen na dva tabora. Jedni su bili tapšači koji su dovedeni i iz drugih opština da bi aplaudirali čelnicima SNSD, dok su u drugom taboru bili Nevesinjci, mahom ratni veterani koji su zviždali i uzvikivali: “izdajnici”, “dezerteri”, “kome dajete ordenje” – priča jedan od očevidaca i dodaje da su ogorčeni borci, javno, na trgu cijepali boračke knjižice.

Foto: Srna
Foto: Srna

Da je cijepanje knjižica bio akt boračkog nezadovoljstva, potvrdio je za Srpskainfo i Jovan Vasiljević, predsjednik SDS u Nevesinju.

Pročitajte još

– Više od 600 boraca, ne samo iz Nevesinja, nego i iz cijele doline Neretve je izginulo u ratu, o Mitrovdanu smo imali dvije teške bitke, pa su narod i borci naročito i ponosni i osjetljivi, kad je u pitanju ovaj dan. Javna reakcija na odluku da se povelja grada dodijeli Iliji Tamindžiji, samo je odraz raspoloženja naroda i boraca. Nakon polaganja vijenaca borci nisu učestvovali u obilježavanju praznika, što dovoljno govori o svemu – kaže Vasiljević.

Ni zakazani direktni prenos RTRS-a se nije dogodio, a očevici tvrde da su već uključene kamere na brzinu spakovane, jer novinari na terenu nisu vidjeli svečarsku atmosferu kakva se očekivala.

Ipak, najveći skandal se dogodio na svečanoj akademiji koja je uslijedila. Svečanost je kasnila, program skraćen, a glumci Vojin Ćetković i Dejan Lutkić se nisu pojavili na bini. Ćetković je, podsjećamo, trebalo da primi i povelju “Nevesinjski kum”.

Foto: privatna arhiva/RAS Srbija
Foto: privatna arhiva/RAS Srbija

Prema pisanju nekih portala, koji su uglavnom bez impresuma, oni su u posljednjem trenutku napustili Nevesinje, jer navodno, “nisu htjeli da nastupe ispod grba RS i natpisa koji svjedoči o mitrovdanskim bitkama”. Izvori Srpskainfo, međutim, tvrde da je to besmislica.

– Naravno da su htjeli da nastupe pod znamenjima RS i u slavu mitrovdanskih bitaka. Znali su gdje dolaze i zbog čega. Uostalom, Vojin Ćetković je nastupio i prošle godine za Mitrovdan u Nevesinju i bio je oduševljen. U pitanju je izgleda nešto sasvim drugo – navodi izvor Srpskainfo iz Nevesinja, dodajući da je Hercegovinu demonstrativno napustila cijela ekipa iz Beograda, u kojoj su uz Vojina Ćetkovića i Dejana Lutkića bili još neki glumci i jedan reditelj.

Komandir policije podnio ostavku?

Prema izvorima Srpskainfo, komandir policije u Nevesinju, Slavenko Lučić je zbog dešavanja u Nevesinju podnio ostavku, nakon što mu je, navodno, prigovoreno da nije “dovoljno čvrsto držao stvari pod kontrolom”, odnosno da je neprimjenjivanjem policijske represije omogućio proteste građana i javno iskazivanje nezadovoljstva. Iz MUP RS, niti iz Policijske uprave Trebinje za sada ova vijest nije ni demantovana, ni potvrđena.

Iz Policijske uprave Trebinje su, međutim, za Srpskainfo potvrdili da je major Brano Pejanović juče u Nevesinju lišen slobode zbog narušavanja javnog reda i mira. Po nezvaničnim saznanjima, hapšenje je uslijedilo nakon što je Tamindžiji rekao da mu nije mjesto u prvom redu Mitrovdanske akademije.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije