Svijet

SKANDAL U KATOLIČKOJ CRKVI Sveštenik u Sloveniji optužen da je seksualno zlostavljao časne sestre

Slovenački sveštenik za koga se navodi da je blizak papi optužen je da je pozvao dvije časne sestre da imaju seks sa njim i učestvuju u trojci “Svetog Trojstva”.

SKANDAL U KATOLIČKOJ CRKVI Sveštenik u Sloveniji optužen da je seksualno zlostavljao časne sestre
FOTO: ALAA BADARNEH/EPA

Marka Ivana Rupkina (68) bivša časna sestra optužila je da je koristio svoju “psiho-duhovnu” kontrolu nad njom prije oko tri decenije kako bi je natjerao na polne odnose, uključujući grupni seks, i gledanje pornografskih filmova.

U vrijeme optužbi, Rupkin, koji je u crkvi poznat po svojim umjetničkim djelima, bio je duhovnik jednog samostana u Sloveniji, a bivša monahinja, koja sada ima 58 godina, opisala je kako su njene pritužbe protiv sveštenika ignorisane.

Rupnik je sada u centru skandala koji je zahvatio jezuite, katolički red sveštenika čiji je član i poglavar Vatikana papa Franja.

Bivša monahinja rekla je u nedjelju uglednom italijanskom istraživačkom listu Domani u eksplozivnom svjedočenju: „Otac Marko je počeo polako i slatko da ulazi u moj psihički i duhovni svet, iskorišćavajući moju nesigurnost i krhkost i koristeći moj odnos sa Bogom da me gurne u seksualna iskustva sa sobom”.

Pročitajte još

Časna sestra je tvrdila da je Rupkin dugo njom manipulisao, imao seks sa njom i maltretirao je da bi ćutala tokom njenog boravka u slovenačkom samostanu između 1987. i 1994. godine.

Tvrdila je da je Rupkin tražio od nje i još jedne časne sestre da imaju seks sa njim, rekavši da će ponoviti trosmjerni odnos između Boga, Isusa i Svetog duha.

Ona je rekla da vjeruje da je Rupnik zlostavljao čak 20 žena, prenosi Dejli mejl.

Detaljno je opisala godine seksualnog zlostavljanja i duhovne manipulacije od strane Rupnika i rekla da je više puta pokušala da ga razotkrije, samo da bi se suočila sa nadređenima koji su rutinski štitili Rupnika.

– To je zaista bila zloupotreba savjesti – rekla je bivša časna sestra.

Ona je rekla da je njena prva pritužba na njegovo ponašanje datira iz 1994. godine u Sloveniji, ali da je ignorisana jer je Rupnikova zajednica – prvo u Sloveniji, potom u Rimu – rasla i stekla međunarodnu podršku.

U međuvremenu, na sličan način su povrijeđene i druge sestre, rekla je ona

– Trebalo je da bude zaustavljen prije 30 godina – rekla je žena za list Domani.

Njeni navodi natjerali su jezuite pape Franje u nedjelju da zatraže od još žrtava da prijave Rupnika.

Ispostavilo se da je Vatikan u prošlosti dva puta puštao Rupnika da se izvuče nekažnjen uprkos poražavajućim svjedočenjima žena koje su rekle da ih je seksualno i duhovno zlostavljao, prenosi Blic.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu