Svijet

Skandal u zdravstvenom sistemu: Djeca primila vakcinu kojoj je istekao rok trajanja

Šestoro djece u Zadarskoj županiji, primilo je u ponedjeljak vakcinu protiv dječje paralize kojoj je istekao rok. Oni su se vakcinisali u ambulanti Službe školske medicine Zavoda za javno zdravstvo Zadar, a roditelji su za to saznali jutros, nakon poziv ljekara iz te službe.

Skandal u zdravstvenom sistemu: Djeca primila vakcinu kojoj je istekao rok trajanja
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Prema pisanju medija, doktor ih je pozvao i rekao da vakcina koju su njihova djeca dobila neće biti dovoljno efikasna zbog isteka roka i da “treba da revakcinišu dijete za mjesec dana”.

Roditelj prvi primjetio da je vakcini istekao rok

– Još sam u šoku, ne znam ni kako mogu da se dese ovakve stvari. Da li je moguće da prije vakcinacije djece neko nije provjerio kada ističe rok – kazala je majka djevojčice koja je u ponedjeljak ujutru došla na obaveznu vakcinaciju.

– Laknulo nam je kada je temperatura pala jer rjietko prelazi 39, ali se brzo oporavila. Međutim, već u srijedu je među roditeljima počelo da se priča da je vakcini istekao rok trajanja, što je bio i ovdje slučaj. Kada sam pogledala u njenu vakcinalnu knjižicu, vidi se da rok ističe avgusta 2023. godine, a vakcinisana je 11. septembra. Niko od roditelja koji su bili u ponedjeljak nije znao šta to znači, koliki je rizik, kakve posljedice i reakcije možete imati od vakcinacije vakcinom kojoj je istekao rok – kaže ova majka.

Doktorica uz izvinjenje priznala grešku, preporučila da se djevojčica revakciniše

U petak se javila doktorica koji je uz izvinjenje priznala grešku i kazala da je došlo do propusta. Nakon toga je preporučila majci da se djevojčica revakciniše jer vakcina kojoj je istekao rok trajanja neće biti dovoljno efikasna.

– Na moje pitanje da li je sigurna u to, dala je neodređen odgovor, pa trenutno ne znamo ni šta da radimo. Kako sada stvari stoje, ne vjerujem da ćemo se odlučiti na revakcinaciju. Trenutno nam je najvažnije da nema nuspojava, a doktorka tvrdi da su u kontaktu sa Zagrebom dobili potvrdu da od vakcine čiji je rok istekao ne može biti posljedica. Nadam se da će tako biti, za sve ostalo nemam riječi. Da odvedem dijete sa punim povjerenjem na obaveznu vakcinaciju i onda doživim da se vakcinišem sa nečim što je isteklo, još ne mogu da se pomirim – kazala je majka.

“Riječ je o mrtvoj vakcini, djeca neće imati neželjene efekte”

Načelnica Službe za školsku i adolescentnu medicinu Zavoda za javno zdravstvo Zadar dr Nadia Cavenago-Morović saopštila je da je šestoro djece iz OŠ Privlaka, područne škole Vir, vakcinisano nakon isteka roka.

– Danas sam se vratila sa odmora i ne mogu da komentarišem sve detalje. Šestoro djece vakcinisano je u ponedjeljak vakcinom protiv dječje paralize, koja je istekla 31. avgusta. Riječ je o tzv. mrtvoj vakcini, što znači da djeca definitivno neće imati neželjene efekte. Moguć je samo slabiji efekat imunološkog odgovora, ali to ne znači da će djeca morati ponovo da se vakcinišu. O tome su obaviješteni svi roditelji djece, kao i sve nadležne službe u Zadru i Zagrebu, odnosno Služba za epidemiologiju ZJZZ i HZJZ – kazala je ona.

Na pitanje kako je moguće da dođe do takve greške, dr Cavenago-Morović je kazala da nije lako dati odgovor na takvo pitanje.

Pročitajte još

– Teško je reći. Moguće je da medicinska sestra nije provjerila rok trajanja vakcine. Takve stvari se po pravilu nikada ne dešavaju, ali može da se desi kao i svaka ljekarska greška koja može da se desi – odgovorila je načelnica službe za školsku medicinu ZZJZ.

Zvanično se oglasilo i županijsko zdravstvo

O cijelom slučaju ZJZZ je obavjestio i županijskog načelnika za zdravstvo dr Marka Kolegu.

Njihov odgovor je prenesen u cjelini:

– Na upit u vezi sa vakcinacijom djece 1. razreda OŠ Privlaka, Područne škole Vir Imovak polio vakcinom serije U3L992V, koja je istekla 31.08.2023. možemo da obavijestimo na sljedeći način:

U ponedjeljak 11.09.2023. godine na poziv tima školske i adolescentne medicine, za vakcinaciju protiv dječje paralize, odazvali su se roditelji sa djecom koja su pošla u 1. razred osnovne škole u ​​Viru. Jedan od roditelja vakcinisanog djeteta odmah je primjetio u uvjerenju o imunizaciji na etiketi vakcine da je rok istekao 31. avgusta 2023. godine.

Primljeno je saopštenje roditelja, načelnik Službe za epidemiologiju Zavoda dao im je potrebno objašnjenje da se ne očekuju nuspojave zbog upotrebe nevažeće vakcine ili neželjenih posljdica po zdravlje djeteta, što je mišljenje potvrdio i Hrvatski zavod za javno zdravstvo u Zagrebu – saopšteno je, piše Jutarnji list.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu