Društvo

"Potrebna apsolutna prevencija" HPV vakcinu primilo nedovoljno djece, očekivala se veća zainteresovanost

Vakcinu protiv humanog papiloma virusa (HPV), glavnog uzročnika raka grlića materice, za devet mjeseci ove godine primilo je 2.052 djece, što je kako stučnjaci kažu nedovoljno, te da su očekivali veću zainteresovanost.

"Potrebna apsolutna prevencija" HPV vakcinu primilo nedovoljno djece, očekivala se veća zainteresovanost
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Naime, kako je rekla Jela Aćimović, pomoćnik direktora za medicinska pitanja u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpke vakcinu HPV je ukupno primilo 2.380 osoba.

– Od toga broja 2.052 je djece uzrasta 11 do 14 godina od čega je 1.475 djevojčica a 577 dječaka – rekla je Aćimovića.

Dodala je da 328 osoba pripada kategoriji koja sama snosi troškove vakcine, a od toga broja su  293 su žene i 35 muškaraca.

– S obzirom da je HPV uzročnik najčešće polno prenosive infekcije, da se najčešće inficiraju mlade osobe, a da ova infekcija može da dovede do maligne izmjene ćelija koje zahvata, izaziva karcinom grlića materice, vulve, vagine kod žena, karcinom penisa kod muškaraca, te karcinom anusa i grla kod oba pola, očekivali smo mnogo veću zainteresovanost za vakcinaciju – istakla je Aćimovićeva.

Ističe, da vakcina protiv HPV-a je jedna od najefikasnijih i najbezbjednijih vakcina.

Ona izaziva izuzetno dobar imuni odgovor koji je dugotrajan i vrlo efikasno štiti od najčešćih visokorizičnih tipova HPV.

Pročitajte još

– Smatramo da se ne radi o strahu, nego je prvenstveno u pitanju nedovoljna upućenost roditelja o značaju prevencije malignih bolesti koje izaziva HPV, o tome koliko dobrobiti ova vakcina može da donese i svakodnevno radimo na tome da prava informacija dođe do roditelja – pojasnila je Aćimovićeva.

Ističe da se vakcina protiv HPV-a daje u dvije doze i najmanji razmak između njih je šest mjeseci.

– Međutim, ako uzmemo u obzir da već jedna doza daje izuzetno kvalitetan imunitet, preporuke SZO-a su da se doze daju u razmaku od godinu dana – zaključila je Aćimovićeva.

Podsjetimo, kako je ranije rekla Arnela Cerić Banićević, specijalista ginekologije i akušerstva u Univerzitetskom kliničkom centru RS (UKC RS) i šef Banjalučkog porodilišta karcinom grlića materice jedan od rijetkih tumora za koje se zna uzrok jer je on skoro u 100 odsto slučajeva uzrokovan HPV-om.

– Vakcinacija je apsolutna prevencija protiv te bolesti, a dokaz za to su zemlje koje su uvele tu vakcinaciju te su smanjile incidencu karcinoma grlića materice – rekla je Cerić Banićević.

Prema njenim riječima ne čudi podatak da je za sedam mjeseci vakcinisan mali broj djece, jer kako kaže i sami ginekolozi  su jako malo uključeni u davanje savjeta kada je u pitanju sama vakcinacija ali  kako kaže, ni mediji nisu u dovoljnoj  mjeri zainteresovani za praćenje ovakvih tema.

– Mi realno imamo problem koji je nacionalni, imamo epidemiju HPV-a, imamo problem koji svakodnevno treba da bude u medijima, pa samim tim da se i roditelji upoznaju sa tim šta vakcina znači, kako bi se na vrijeme zaštitili svoju djecu – istakla je Cerić Banićević.

Dodala je da zemlje u okruženju poput Slovenije, imaju jako dobre i pozitivne rezultate kada je u pitanju vakcinacija, te kaže da bi i Srpska trebala da to primjenjuje, pišu Nezavisne novine.

– Mi skoro pa nemamo nijednu mladu djevojku koja nema problem sa grlićem, tako da od 10 djevojaka  njih osam ima neki problem – rekla je ona.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu