Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

SKANDAL Za zločin nad Srbima osuđen na kaznu ispod zakonskog minimuma

Politika
Autor:

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Sud BiH osudio je Mensura Đakića za ratni zločin protiv srpskog civilnog stanovništva na zatvorsku kaznu koja je ispod zakonskog minimuma.

Kako je saopšteno iz Suda BiH, on je osuđen prema članu 142. stav 1. Krivičnog zakona SFRJ. Međutim, prema tom članu, najmanja propisana kazna iznosi pet godina, što ovakvu presudu Suda BiH čije još skandaloznijom.

Pravnici za Srpskainfo tvrde da je takav potez Suda formalno moguć, ali se pitaju gdje je tu moral i pravda.

– Ima nešto što se zove moral i moralnost u pravu, a istovremeno mudrost sudijskog postupanja i odlučivanja. Radi se o tome, ako je nešto ratni zločin, već taj pojam ne dozvoljava mogućnost, pa i nakon proteka vremena, da se ide ispod zakonskog minimuma. To je ono što je u toj konstrukciji nepravno, pa ako hoćete i nemoralno – rekao nam je jedan od uglednih pravnika, pod uslovom anonimnosti.

U konkretnom slučaju, Đakić je prije tri dana prvostepeno osuđen na dvije godine zatvora zbog toga što kao komandant brigade HVO u septembru 1992. u mjestu Bukvik na području opštine Brod nije spriječio svog vojnika da na njegove oči ubije tri srpska ranjenika koje su zatekli u improvizovanoj ambulanti. Sagovornik Srpskainfo tvrdi da poslije ovakvog opisa događaja Đakić nije smio da bude pošteđen od sudija.

– Tužilac može da kvalifikuje djelo kako god hoće. Ali, ali ako i Sud prihvati tu kvalifikaciju, ako nečije ponašanje okvalifikuje kao ratni zločin, pogotovu ako je taj zločin imao za posljedicu teško tjelesno povređivanje, teško maltretiranje, mučenje ili smrt, onda zaista nije ni ljudski, ni pravno izreći kaznu ispod zakonskog minimuma – zaključuje naš izvor.

Advokat Milan Petković takođe kaže da u svim krivičnim zakonima u BiH postoji institut ublažavanja kazne, gdje se tačno zna za koliko se koja kazna može umanjiti i pod kojim okolnostima.

Foto: Facebook/Milan D. Petkovic/screenshot

Milan Petković

– Naravno, sud je taj koji cijeni sve okolnosti i donosi presudu. Ali, smatram da kod krivičnih djela ratnog zločina treba bježati od ublažavanja kazne zato što su to posebno osjetljiva djela. Tu je jako bitno da se prilikom primjene ublažavanja kazne cijeni i stav oštećenih – kaže Petković za Srpskainfo.

Simić: To tako ne ide

Advokat i bivši sudija Ustavnog suda BiH Krstan Simić tvrdi da drastično smanjenje kazne ispod zakonskog minimuma nije dobra praksa.

– Eventualno smanjenje je moglo da bude na četiri i po godine ili četiri godine i dva mjeseca. Ali, smanjiti kaznu za dvije trećine, to ne ide – izričit je Simić.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO