Politika

Skandalozan nastup Lagumdžije: Predstavniku Srbije u UN rekao da “njegova blizina BiH izaziva nestabilnost”

Ambasador BiH pri UN, Zlatko Lagumdžija, odlučio se obratiti na današnjoj sjednici Savjeta bezbjednosti posvećenoj BiH nakon govora Saše Marta, otpravnika poslova Srbije u UN.

Zlatko Lagumdžija
FOTO: UNITED NATIONS/YOUTUBE/SCREENSHOT

Lagumdžija je pozvao “sve kolege da se pridruže Rezoluciji o genocidu u Srebrenici”.

– Umjesto priznanja, ovdje čujemo negiranje. Ovdje se zaista suočavamo sa negiranjem čovječnosti. Ne treba ovdje govoriti o tome kako će rezolucija o Srebrenici dovesti do nestabilnosti u državi. To je samo prijetnja onih koji žele da kontrolišu istinu i regionu i da i dalje nastave da slave i nagrađuju ratne zločince, te da viktimiziraju žrtve. Ako mogu da pitam, gdje se pominje nasilje u rezoluciji? Kako će ga to potaknuti? Jer se neko konačno suprotstavio revizionizmu? Kultura sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici ne smije biti kultura negiranja, kako se genocid nikada ne bi ponovio, zato pozivam kolege da nam se pridruže u Rezoluciji i provedbi. I konačno, vaša blizina mojoj državi izaziva nestabilnosti. Vi ste bili dio sukoba kao i mi što smo bili, dio ste i Dejtonskog mirovnog sporazuma, stoga morate poštovati suverenitet – rekao je Lagumdžija, prenosi N1.

Pročitajte još

Predstavnik Srbije Saša Mart prethodno je naveo kako su rezoluciju o genocidu u Srebrenici inicirali pojedinci, te da “jednostrani potezi Misije BiH pri UN ne pridonose procesu pomirenja u BiH”.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu