Politika

Skeniranje listića i prepoznavanje birača: Predstavnici PDP podržali nove tehnologije u izbornom procesu, CIK poručili da još nosi teret prošlih izbora

Generalni sekretar i potpredsjednica PDP, Nenad Vuković i Mira Pekić, danas su prisustvovali „Danima otvorenih vrata“ u CIK BiH, gdje su predstavljene nove tehnologije za izborni proces.

Nenad Vuković u CIK
FOTO: PDP

Vuković je podsjetio da je PDP 2022. godine veoma kritikovao CIK BiH, navodeći da je stranka oštećena na izborima za nivo predsjednika Republike Srpske, te da je CIK morao da poništi i ponovi izbore za taj nivo.

– CIK i dalje nosi taj teret, ali „Dani otvorenih vrata“ i prezentacija novih tehnoligija u izbornom procesu su aktivnost koju treba pohvaliti. Ovi elektronski uređaju mogu poslužiti u organizaciji izbora koji bi bili pošteniji nego svi prethodni – rekao je Vuković.

Ističe da će uvođenje novih tehnologija, kako identifikacije birača, tako i skeniranja glasačkih listića, trebaju usvojiti oba doma Parlamenta BiH, te da teret odgovornosti za izmjene Izbornog zakona snose isključivo vladajući SNSD, HDZ i Trojka.

– Oni su ti koji mogu odlučiti hoće li biti usvojene izmjene i dopune Izbornog zakona, kako bi od lokalnih izbora 2024. godine krenuli sa upotrebom novih tehnologija. Za ove uređaje mogu reći sve najbolje, bar kada je u pitanju ono što smo danas mogli da vidimo. PDP daje podršku uvođenju ovakvih tehnologija i naši poslanici u PD PS BiH će podržati izmjene Izbornog zakona u tehničkom smislu, ako dođu na dnevni red – rekao je Vuković.

Pročitajte još

Dodaje da su predstavnici PDP danas podvukli CIK BiH da su oni ti koji treba da iniciraju i predlože izmjene Izbornog zakona u tehničkom dijelu, ne uplićući se u eventualna politička pitanja.

– U okviru današnje prezentacije imali smo priliku da demonstriramo kako bi se, u slučaju uvođenja novih tehnologija, odvijao proces na biračkom mjestu. Lično smo mogli da učestvujemo u tome na način da smo dolazili na ogledno biračko mjesto, vršili identifikaciju otiskom prsta i identifikacionim dokumentom, preuzimali glasački listić, glasali na tradicionalni način, da bi se potom taj glasački listić skenirao. Važno je što se glasački listići pohranjuju i trajno čuvaju, jer su vladajuće stranke, posebno SNSD i HDZ, u prethodnom periodu osporavale elektronsko glasanje jednom besmislenom primjedbom, a to je da će neko zloupotrijebiti softver i baviti se prepravljanjem rezultata. Ovo što smo danas vidjeli nam demantuje takve navode, jer se listić i skenira, ali i trajno čuva – rekao je Vuković, dodajući da nema nikakvog razloga da se izmjene Izbornog zakona ne usvoje.

Kaže da bi uvođenje ove tehnologije trajno onemogućilo manipulatore iz Doboja i Zvornika, ali i drugih mjesta, da zlouporebljaju i prekrajaju izbornu bolju birača

Vuković kaže da su članovi CIK BiH tokom današnje prezentacije rekli da je ovaj sistem potpuno zaštićen od zloupotreba, te da se koriste širom Evrope i svijeta, u šta su se članovi CIK mogli uvjeriti tokom studijskih posjeta, saopšteno je iz PDP.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije