Svijet

“ŠKOLE NISU ŽARIŠTA KORONE” Istraživanje pokazalo da se učenici ne mogu smatrati asimptomatskim prenosnicima virusa

Učenici se ne mogu smatrati asimptomatskim prenosnicima korona virusa, a škole nisu žarišta prenosa, pokazali su rezultati nedavnog ispitivanja učestalosti antigena virusa SARS-CoV-2 kod učenika i zaposlenih u zagrebačkim školama.

“ŠKOLE NISU ŽARIŠTA KORONE” Istraživanje pokazalo da se učenici ne mogu smatrati asimptomatskim prenosnicima virusa
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Taj je podatak objavljen u petak na stručnom skupu “Izgradnja otpornih obrazovnih sustava u pandemiji Covid-19: Podrška u očuvanju mentalnog zdravlja djece i njihovih porodica”, u organizaciji gradskog odjeljenja za obrazovanje i za zdravstvo, prenijela je Hina.

Učesnike skupa je sa rezultatima upoznala pomoćnica sektora za obrazovanje Iva Milardović Štimac, navodeći da u testiranju učestvovalo 19 škola, 12 osnovnih i sedam srednjih i 2.290 ispitanika, 1.925 učenika i 365 zaposlenih.

Na skupu je najavljeno da će u Zagrebu u narednim nedjeljama biti proveden skrining (dubinsko snimanje) na populaciji djece u osnovnim i srednjim školama.

– Istraživanja nedvosmisleno pokazuju da nakon katastrofa, u koju se mogu ubrojati i zemljotresi i pandemija, proces skrininga na probleme mentalnog zdravlja omogućava ranu identifikaciju i usmjeravanje najugroženije djece i adolescenata ka primanju adekvatne pomoći – rekao je Igor Mikloušić, voditelj projekta.