Svijet

ŠKORO PORUČUJE “Sutra u Kninu predstava Milanovića i Plenkovića”

Domovinski pokret pjevača Miroslava Škore saopštio je da sutra u Kninu neće učestvovati u obilježavanju godišnjice vojno-policijske akcije "Oluja" u okviru državnog protokola koji je nazvao "Plenkovićeva i Milanovićeva predstava", uz optužbe da su svečanost pobjede pretvorili u "komemoraciju srpskim žrtvama".

ŠKORO PORUČUJE “Sutra u Kninu predstava Milanovića i Plenkovića”
FOTO: M. ŠKORO/SCREENSHOT YOUTUBE

Godišnjicu “Oluje” će, kako kažu, obilježeti mimo protokola.

Zagrebački portal Dnevno tu najavu Domovinskog pokreta tumači kao ponavljanje nečeg već viđenog prije nekoliko godina u Vukovaru, kada su Hrvati bili u “dvije kolone”.

U jednoj koloni su bili branitelji, a u drugoj hrvatski državni vrh.

Saopštenjem Domovinskog pokreta je najavljeno da će njihovi predstavnici predvođeni Škorom “posjetiti Knin” sutra, da će zapaliti svijeće i položiti vijenac za poginule i nestale branitelje kod Spomenika Hrvatske pobjede Oluja 95.

Najavljena je i izjava za medije predstavnika tog pokreta.

Za neučestvovanje u zvaničnom državnom protokolu iz Domovinskog pokreta navode više razloga, a kao najvažniji je to što, kako kažu, predsjednik Zoran Milanović uslovljava, a premijer Andrej Plenković na to pristaje, da pripadnici HOS sutra u Kninu ne nose svoje simbole, odnosno grb u kojem je i ustaški poklič “za dom spremni”.

Domovinskom pokretu se ne dopada ni to što se proslava događa u prepodnevnim satima, kao i to što će prostor obeležavanja Dana pobjede biti ograđen.

Oni, kažu, žele taj dan da obilježe s narodom.

– Stoga se od ovog radosnog događaja koji bi trebalo da bude proslava stvara predstava saosjećanja od nacionalnog naboja, više nalik na komemoraciju – navodi se u saopštenju Škorinog Pokreta.

Utisak da je riječ o komemoraciji, kažu, ostavlja i nastup HDZ i njegovog koalicionog partnera SDSS, koji “ovih dana u prvi plan stavljaju pojedinačna negativna iskustva predstavnika jednog dijela srpske manjine, umjesto aktera koji su višegodišnju patnju svih hrvatskih državljana okončali veličanstvenom vojnom akcijom”.

– Umjesto proslave velelepne pobjede, 25. godišnjica Oluje pretvorena je u političku predstavu Plenkovića i Milanovića s ciljem samopromocije hrvatsko-srpske trgovačke koalicije – navodi se u saopštenju i dodaje da Domovinski pokret odbija da da legitimitet onome što je trebalo da bude proslava hrvatske pobjede, a pretvoreno je u komemoraciju srpskih žrtava.

Tvrde da poštuju sve žrtve, ali na 25. godišnjicu “Oluje”, navode, u prvom planu ne mogu biti “izjednačavanje krivice i pretvaranje agresora u žrtvu”.

– Štaviše, vladajući sada na silu žele izjednačiti mnogobrojne hrvatske žrtve velikosrpske agresije sa stradanjem u Gruborima, pa i u Dvoru na Uni… – dodaje se u saopštenju.

Kao posljednji razlog, ali, kako navode, ne i najmanje bitan su stavovi Milorada Pupovca, koje je iznio u intervjuu Feralu, 5. septembra 1994, kada je “jasno dao do znanja da se zalaže za legalizaciju SAO Krajine, koju ne naziva takozvanom, da se zalaže za legalizaciju okupacije Hrvatske”.