Svijet

Skup podrške papi Jovanu Pavlu Drugom u Poljskoj: Nakon optužbi da je prikrivao zločine pedofilije u Katoličkoj crkvi

U Varšavi je danas organizovan skup sa ciljem odbrane ugleda pokojnog pape Jovana Pavla Drugog nakon optužbi da je prikrivao zločine pedofilije dok je bio nadbiskup Krakova.

papa
FOTO: ANSA/CLAUDIO ONORATI/TO/EPA

Hiljade ljudi učestvovalo je na “Nacionalnom maršu za papu” na konjima, u istorijskim kostimima ili ogrnuti zastavama Vatikana i Poljske, koja je tradicionalno katolička zemlja, prenosi AFP.

Događaj u čast Jovana Pavla Drugog, koji je preminuo 2. aprila 2005. godine, organizovale su katoličke organizacije uz otvorenu podršku vlasti i vladajuće nacionalno-populističke partije PiS.

Pročitajte još

– Kao što svaki pošten čovjek brani svoju djecu, oca i majku, cijela Poljska brani Jovana Pavla Drugog – pisalo je na jednom plakatu koji su nosili demonstranti.

– Polažemo test nošenja istine, koja mora da se suprotstavi lažima, klevetama i uvredama – napisao je na “Tviteru” premijer Mateuš Moravjecki.

Istovremeno je u Lođu, u centralnom dijelu zemlje, uništen spomenik Jovanu Pavlu Drugom.

Ruke statue prekrivene su crvenom bojom, na njoj je na latinskom jeziku napisano “najveća greška”, što upućuje na knjigu holandskog novinara Ekea Overbeka sa takvim naslovom.

U knjizi i istrazi koju je obavila i emitovala privatna televizija TVN tvrdi se da je, u to vrijeme budući papa, prikrivao pedofiliju, što je pokrenulo debatu među vlastima i Katoličkom crkvom.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije