Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

SKUPILI 60 VREĆA SMEĆA Trebinjski planinari primjer kako treba obilježiti dan zaštite životne sredine

Regioni
Autor:

Foto: Igor Škero/ustupljene fotografije

Planinarsko društvo „Vučji zub“ iz Trebinja i ove godine je dalo doprinos obilježavanju 5. juna, Međunarodnog dana zaštite životne sredine, na već prepoznatljiv, koristan i human način – prikupljajući otpad sa izletišta, puteva i planinarskih staza oko Trebinja.

U prethodna dva i po mjeseca oni su gotovo svakodnevno bili u ovim akcijama, a posla je, kažu za Srpskainfo, bilo više nego ikada.

– U vrijeme korone sva ova mjesta su zatrpana velikim količinama otpada, koje su ostavljali pješaci i izletnici, pa nam je trebalo mnogo vremena da sve to vratimo na nivo od prije korone, ali uspjeli da to privedemo kraju. Dnevno smo skupljali količinu otpada koju smo prethodno skupljali za godinu dana – kaže Igor Škero, predsjednik ovog društva.

Foto: Igor Škero/ustupljene fotografije

Kako ističe, članovi društva su uz to završili i ponovnu markaciju na 11 planinarskih staza oko Trebinja.

Posljednja akcija prikupljanja otpada bila je na planinarskom izletištu Ubla.

– Kao i nebrojeno puta do sada, riješili smo da pokupimo otpad, ovaj put sa planinskog izletišta Ubla. Podijeljeni u nekoliko grupa obišli smo cijeli plato izletišta, kao i sve okolne puteve. Takođe, uklonjen je otpad sa više lokacija na putu prema Ublima i na dvije lokacije na magistralnom putu u selu Tuli – navode iz ovog društva.

Samo na ovom izletištu su prikupili više od 60 vreća raznog otpada i veliku količinu kabastog materijala.

– Velika nam je čast što se i ove godine akciji pridružio Vladika Dimitrije. Vladika je, inače, veliki ljubitelj planinarenja i vožnje bicikla, a do sada je obišao sve staze koje smo markirali na planini Orjen i oko grada – ističu trebinjski planinari koji predano godinama rade i na očuvanju životne sredine u ovom dijelu RS.

Podsjećaju da bi planina Orjen uskoro i zvanično trebalo da postane Park prirode, što je dodatni stimulans za njihove članove da još više čuvaju ovaj biser prirode. Zato, ističu, neće prestati sa uklanjanjem svega čemu nije mjesto u prirodi, u nadi da je dan kada će to biti svima normalno i razumljivo sve bliži.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO