Gradovi

Skupština Distrikta raspravljala o efektima fiskalizacije: Najviše teškoća sa igrama na sreću i veleprodajom

Nakon što je počela fiskalizacija u Brčkom distriktu pojavili su se i prvi problemi u pojedinim oblastima, kao što su igre za sreću i prodaja u veleprodaji, odnosno u bezgotovinskom plaćanju.

Skupština Distrikta raspravljala o efektima fiskalizacije: Najviše teškoća sa igrama na sreću i veleprodajom
FOTO: CVIJETA KOVAČEVIĆ/RAS SRBIJA

Naime, Miodrag Trifković, direktor Poreske uprave Distrikta, objašnjava da su u određenim djelatnostima uočeni problemi gdje se ne mogu jednostavno primjeniti fiskalne kase.

Naišli smo na probleme fiskalizacije igara na sreću i još nekim djelatnostima u kojima nije baš laka primjena ovog jednostavnog fiskalnog sistema kao što je fiskalna kasa. Tamo gdje nije moguće izvršiti primjenu klasične fiskalizacije odložićemo je za naredni period i istovremeno ćemo Skupštini predložiti određene izmjene u zakonima kako bi mogli implementirati Zakon o fiskalnim sistemima i u oblastima gdje su uočeni problemi – rekao je Trifković.

Dodao je da treba riješiti i problem veleprodaja, odnosno bezgotovinskog platnog prometa zbog čega će se vjerovatno ići sa prijedlogom dopuna Zakona kako bi se izuzeli svi oni koji obavljaju platni promet putem žiro račun.

Navodi da prema podacima Direkcije za finansije da je od početka fiskalizacija do 8. aprila 2019. godine zaprimljena 244, a da je rješeno 200 zahtjeva poreskih obveznika.

 Foto Cvijeta Kovačević/RAS Srbija
Foto Cvijeta Kovačević/RAS Srbija
Miodrag Trifković

– U odnosu na predviđenu dinamiku nismo zadovoljni. Određen broj poreskih obveznika je u dilemi šta i kako raditi, ali mi insistiramo na tome da dostignemo period koji je propisan zakonom – rekao Trifković, podsjećajući da je glavni cilj fiskalizacije evidentiranje gotovinskog prometa i eliminisanje izbjegavanja poreskih obavaza.

On je na tvrdnje poslanika, da je Zakon o fiskalizaciji u Brčkom rigorozan u odnosu na zakone u entitetima, rekao da to nije tačno.

– Sistem fisklizacije u Brčko distriktu nije rigorozniji od entitetskih  jer smo izbjegli sve manjkavosti koje su imali entitetski propisi koji su ovaj proces završili prije više godina – rekao je Trifković.

Istovremeno, razmatrajući informaciju o procesu fiskalizacije, koji je u Brčko distriktu počeo 11. marta ove godine, poslanici su ukazali na niz nejasnoća, nedoumica i problema i zatražili od Direkcije za finansije i Poreske uprave Brčko distrikta da im izvještaj o toku fiskalizacije i problemima sa prijedlozima rješenja dostavljaju jednom mjesečno.

– Očekujem da ćemo na taj način moći pratiti ovaj cjelokupni proces i blagovremeno donositi odluke ukoliko prepoznamo da ima krupnijih problema koji se ne mogu prevazići kako bi Skupština djelovala određenim korekcijama i izmjenama zakona – rekao je Esed Kadrić, predsjednik Skupštine.

Foto: Cvijeta Kovačević/RAS Srbija
Foto: Cvijeta Kovačević/RAS Srbija

Brčko distrikt ima 3.200 aktivnih porskih obveznika od kojih je 1.200 pravnih lica dok su ostalo privrednici. U skladu sa Odlukom o dinamici fiskalizacije na prvom mjestu su prometnici nafte i naftnih derivata, ugostitelji, igre na sreću, apoteke.

U drugom ciklusu su trgovine na malo, veleprodaja, a u trećem pravna i fizička lica koja nisu obuhvaćena prethodnim djelatnostima, a nisu oslobođeni od obaveze fiskalizacije.

Zakup poljoprivrednog zemljišta

Poslanici su razmatrali i pitanje raspolaganja poljoprivrednim zemljištem i Zaključkom Vlade kojim se nalaže gradonačelniku Brčko distrikta da pokrene postupak poništenja javnog konkursa za dodjelu u zakup poljoprivrednog zemjišta zbog potrebe izmjene dosadašnjeg načina zakupa.

– Anliziramo modalitete kako obezbjediti svima da na pošten i pravedan način mogu koristiti državno poljoprivredno zemljište – izjavio je Esed Kadrić, predsjednik Skupštine.