Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

SKUPŠTINA GRADA DOBIJA NOVOG ČLANA Direktorica biblioteke u odborničkoj klupi

Banjaluka
Autor:

Foto: Srna

U Skupštinu grada, kao predstavnik SNSD, uskoro bi trebala da uđe aktuelna direkotrica Narodne i univerzitetske biblioteke RS (NUBRS) Ljilja Petrović Zečić, kao zamjena za stranačku kolegicu Nevenu Todorović.

Todorovićeva je nedavno imenovana za direktora Doma zdravlja Banjaluka i pošto se nalazi na čelu te ustanove, čiji je osnivač Grad, ne može istovremeno biti odbornik u gradskom parlamantu.

U Skupštini grada su potvrdili da je Todorovićeva vratila svoj mandat te da  umjesto nje, prema rezultatima lokalnih izbora iz 2016.godine,  dolazi sljedeći na listi. Prema rezultatima zadnjih lokalnih izbora to je Ljilja Petrović Zečić.

Foto: Siniša Pasalić/RAS Srbija

Ona je potvrdila da planira da preuzme upražnjeno mjesto u odborničkim klupama banjalučkog gradskog parlamenta.

– Više od toga vam ne moguj reći jer još uvijek čekam zvanično obaveštenje Centralne izborne komisije BiH (CIK) – kazala je Petrović Zečić.

Iako se čeka odluka CIK smatra da ne bi trebalo biti poteškoća, jer prema njenim rečima, kao direktor NUBRS nije u sukobu interesa, jer kako kaže radi se o republičkoj ustanovi.

Trenutni sastav Skupštine grada se uveliko razlikuje u odnosu na rezultate lokalnih izbora iz 2016.godine. Kada je u pitanju SNSD, veći broj njihovih članova koji su dobili dovoljan broj glasova da uđu u gradski parlament je predao svoje mandate, zbog odlaska na uglavnom na direktorske funkcije u gradskim ustanovama i institucijama, ali nisu napustili partiju.  SNSD je ujedno i jedina partija koja nije imala osipanje članstva u ovom sazivu, već je u prethodnim godinama, dobila dva nova odbornika, koji su napustili svoje matične partije i pridružili se njima.

Seriju prelazaka je započeo Milenko Jaćimović, koji je i prije prve sjednice aktuelnog saziva iz Ujedinjene Srpske prešao u nezavisne odbornike. Njegovim stopama su krenuli PDP-ovci Zoran Talić, današnji predsjednik gradske Skupštine, i Tatjana Čičić-Odžaković, koji su ubrzo osnovali “Poligraf”. Na ljeto 2017. se desilo niz pretumbavanja. Dragan Talić, ubrzo i Vladimir Mirošljević, napustili su NDP, a nedugo zatim dolazi i do raspada DNS, koji su napustili dotadašnji predsjednik Skupštine Budimir Balaban i njegove partijske kolege Stojan Vukajlović i Nenad Šibarević. Trojac DNS je sa Milenkom Jaćimovićem formirao odbornički Klub Sloboda, koji je ubrzo prerastao u političku partiju. Talić se kasnije opredjelio za DNS, a Mirošljević za Ujedinjenu Srpsku, a Vukajlović za SNSD, u koji prelazi iz Slobode.

Ni SDS nije prošao bez turbulencija. Nakon što je stranku napustio visoki funkcioner Ognjen Tadić i osnovao Narodnu stranku, za njim su krenuli i odbornici Ljubo Ninković i Predrag Vulin, koji nakon utapanja pomenute partije kolektivno prelaze u DNS. U oktobru 2018. godine Mišo Kovačević napušta SP i prelazi u SNSD. Krajem prošle godine je došlo do raskola u DNS iz kojeg je nastala partija DEMOS. Novoformiranoj partiji su se pridružili Boran Bosančić, Dragan Talić i Predrag Vulin. Odbornik Ljubo Ninković je jedno vrijeme bio usamljeni predstavnik DNS u gradskom parlamentu.

Ta situacija se promjenila u januaru ove godine kada su u ovu partiju kolektivno prešli nekadašnji članovi DNS i tada odbornici partije Sloboda – Budimir Balaban, Nenad Šibarević i Milenko Jaćimović. Ovaj trojac se nije dugo zadržao u novoj-staroj partiji, pa su odlučili da opet kolektivno nađu novi dom. Ovaj put je to bio DEMOS. Odani svojoj stranci ostali su opozicionari Aleksandar Petković iz SDS te PDP-ovac Jovo Savanović. Odbornici Mirna Savić Banjac i Saša Lazić se i dalje zavanično vode kao predstavnici NDP, iako su najavili da će istupiti iz te partije.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO