Politika

Skupština na otvorenom: Vukanović brojao 54 koraka od NSRS i otkrio odakle će se obratiti okupljenima

Skupština na otvorenom će biti održana na platou ispred Narodne skupštine Republike Srpske, sa temama koje se tiču nesprovođenja zaključaka parlamenta, rekao je Vukota Govedarica, šef klubova poslanika SDS,

Nebojša Vukanović
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Dodaje da će se poštovati zakonska distanca od štićenog objekta, ali da skup ostaje na lokaciji kod NSRS iako nije dobijeno odobrenje.

Podsjetimo, Policijska uprava Banjaluka je zabranila održavanje opozicionog skupa na platou ispred NSRS, pod nazivom Skupština na otvorenom, iako je prvobitno bio odobren.

– Naša namjera nije bila da pravimo izuzetno veliki skup, već da afirmišemo taj otvoreni parlament, koji nismo mogli da održimo u NSRS. Očekujemo miran skup. Ja sam brojao, 54 koraka su od vrata NSRS do vrha fontane. Mi se možemo popeti na fontanu i obratiti narodu. Neka policija odgovori što su juče u toku dana četiri puta mijenjali odluke, pod čijim pritiskom – rekao je Nebojša Vukanović, šef Klubova poslanika Liste za pravdu i red.

Šefovi klubova poslanika SDS, PDP i Liste za pravdu i red, Vukota Govedarica, Igor Crnadak i Nebojša Vukanović sastali su se prije konferencije za medije s Manuelom Saracinom, specijalnim izaslanikom njemačke Vlade za Zapadni Balkan.

Poslije sastanka su saopštili da su Saracinu, “ozbiljnom gostu”, prenijeli privrženost tri partije Dejtonskom sporazumu.

Govedarica kaže da su Saracinu takođe govorili o neophodnosti organizovanja poštenih i fer izbora u BiH.

Pročitajte još

– Mi i dalje stojimo pri stanovištu da su izbori 2022. godine pokradeni, a te izbore prihvatili su i oni sa kojima smo danas razgovarali – rekao je Govedarica.

Šef Kluba poslanika PDP Igor Crnadak kaže da su Manuelu Saracinu na sastanku naglasili da je apsolutni prioritet Republika Srpska, njene nadležnosti, položaj u okviru Dejtona, njena imovina, institucije i mehanizmi zaštite poput entitetskog glasanja.

– Naše je opredjeljenje za nastavak reformi i Republiku Srpsku u Evropskoj uniji. Želimo da se naše društvo demokratizuje, da Republika Srpska postane društvo u kojem dominiraju institucije, a ne neki pojedinac – poručio je Crnadak.

Saracin se prije toga sastao i sa Dodikom.

– Govorili smo o nastavku procesa regionalne ekonomske integracije Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa. Od ključnog značaja za to su ratifikacija trećeg sporazuma o mobilnosti, do koje još nije došlo, kao i pridruživanje Bosne i Hercegovine Regionalnoj deklaraciji o energetskoj bezbjednosti. Pored toga sam mu još jednom pojasnio razloge za sukcesivno i ugovorno okončanje četiri velika projekta u Republici Srpskoj koje finansira Njemačka – rekao je Saracino.

Bonus video:

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije