Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Slave studente i umjetnost širom Banjaluke

Kultura
Autor:

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

“Svake godine u junu organizujemo ove dvije manifestacije koje predstavljaju krunu našeg rada, u smislu da se kroz godišnju izložbu predstavljaju najbolji radovi studenata sa studijskih programa likovne umjetnosti, te da slavimo muziku svih žanrova.”

Rekla je dekanica Akademije umjetnosti Sandra Dodik povodom Godišnje izložbe radova studenata studijskog progama likovne umjetnosti i Svjetskog dana muzike.

Foto: Drago Vejnović/RAS Srbija

Ove godine, 18. put po redu, najavili su otvaranje Godišnje izložbe. Izložba će biti otvorena 19. juna u 20 časova, a naredni dan upriličiće i dodjelu diploma studentima koji su završili studije. Cjelodnevna manifestacija proslave Svjetskog dana muzike održaće se 21. juna.

– Proslavljanje ovog dana je počelo na inicijativu jednog radijskog voditelja koji je 1976. godine incirao da se na taj dan tokom čitave noći pušta muzika. Ova njegova inicijativa je tek 1982. godine zaživjela i te godine je proglašen Svjetski dan muzike i sve više gradova se počelo uključivati u to. Trenutno je uključeno oko 500 gradova iz 110 zemalja, a jedan od njih je i Banjaluka i naša Akademija umjetnosti. Nastojimo uključiti kompletan grad i sve koji na neki način muziciraju, nebitno o kojem žanru se radi i da li su profesionalci ili amateri – objasnila je dekanica Akademije.

Za Akademiju je ova godina zaista značajna jer su svi događaji koji se dešavaju u sklopu Akademije pod znakom 20 godina njenog postojanja.

Godišnja izložba studenata likovne umjetnosti

– Ova 18., punoljetna izložba, na neki način dopunjuje taj jubilej koji pokazuje da se duži niz godina radi na edukaciji kadra iz oblasti umjetnosti koji čini okosnicu kulturne scene u zemlji u kojoj živimo – rekao je prodekan za umjetnost i međunarodnu saradnju Mladen Miljanović.

U okviru programa likovne umjetnosti postoje tri smijera, a u okviru svakog od njih na različitim predmetima nastali su radovi koji će biti dio izložbe. Pojedini studenti biće i nagrađeni od strane Akademije, MSURS, Muzeja Kozara Prijedor, Galerije Udas, te Galerije Centra za kulturu i obrazovanje u Laktašima.

– Veoma je značajno prepoznavanje od eksternih institucija. Na taj način te institucije kulture već prepoznaju i valorizuju značaj i kvalitet radova studenata, te ih inkorporiraju u svoj program – dodao je on.

Svjetski dan muzike

Program Svjetskog dana muzike ove godine počinje u vrtićima “Nataša” i “Kockica” u Banjaluci, a nastavlja se u 10 časova u prostorijama humanitarnog udruženja žena “Duga”.

Zvanično otvaranje manifestacije održaće se u Kamernoj sali Akademije u 10.30 časova. Nakon otvaranja studenti će posjetiti Gradsku upravu, zatim zgradu Vlade. Sa početkom u 19 časova održaće se i defile Policijskog orkestra u Gospodskog ulici, te defile hora “A prima vista”.

Foto: MUP RS

– Ovo nam je jedna od najdražih manifestacija iz razloga što jako veliki broj i profesora i studenata učestvuje, te se to sve dešava van standardnih prostora. Cilj ove manifestacije je da se studenti i umjetnost pojave na mjestima gdje ih najmanje očekujete, a to je na ulici, u različitim institucijama, bankama, vrtićima i slično – rekla je šefica katedre za dirigovanje Branka Radošević Mitrović.

Program će završiti žurkom u kampusu kroz koju će biti uključeni razni žanrovi muzike jer im je, kako kažu, cilj da slave svu muziku.

Studenti će se u toku ovog dana pojaviti na deset lokacija, u pitanju je muzički maraton koji traje osam sati sa pauzom. Kroz manifestaciju će se predstaviti oko 300 učesnika.

– Akademija umjetnosti je upisala grad Banjaluku, ali i cijelu Bosnu i Hercegovinu među tih 500 gradova koji slave Svjetski dan muzike i to je bitno istaći. Ovo je deveta godina da ostvarujemo ovaj cilj. Sa nama će biti i učenici i profesori muzičke škole “Vlado Milošević”, “Konfucijev” centar, Policijski orkestar MUP-a RS, hor “Kastrotonika”, Gradski tamburaški orkestar koji će upriličiti i jedan mali privid slikarskog ateljea, zatim kvintet “BL Bras” i plesni studio “Point” – dodao je asistent na studijskom programu muzičke umjetnosti i katedre za dirigovanje, Dušan Urošević.

Podržali humanitarnu akciju

Ove godine izložba ima i humanitarni karakter. Naime, uključili smo se na inicijativu Rektorata u humanitarnu akciju kojom se prikupljaju sredstva za pronalazak lijeka za Laforinu bolest u koju je već godinama uključena porodica Gajić iz Banjaluke. Izložba naših studenata grafike, slikarstva i fotografije biće prodajnog karaktera i na taj način ćemo skupljati sredstva. U sklopu toga održaće se i projekcija filma “Lica Lafore” u 21 čas na platou ispred Filozofskog fakulteta – dodala je dekanica Sandra Dodik.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO