Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

SLAVKOVA POBJEDA Autistični dječak iz Rudog nakon tri godine borbe KREĆE U ŠKOLU

Društvo
Autor:

Foto: Avaz/RAS Srbija

Slavku Mrševiću, koji ima najblaži oblik autizma, danas je odobreno polaganje razrednog ispita za prvi razred zanimanja saobraćajni tehničar drumskog saobraćaja u Srednjoškolskom centru u Rudom, nakon što ga je 2016. godine Srednja saobraćajna škola izbacila jer je odbila da prilagodi nastavni plan i program njegovim funkcionalnim sposobnostima i statusu.

Ovu odluku u Slavkovu korist danas je donijela ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić, u skladu sa Zakonom o srednjem obrazovanju i vaspitanju po članu koji tretira izuzetne specifične slučajeve.

– Ministarstvo je saglasno da Slavko Mršević prisustvuje nastavi sa bivšim odjeljenjem četvrtog razreda, uz pratnju asistenta. Čim danas proslijedimo ovo rješenje Srednjoškolskom centru u Rudom, Slavko će već u ponedjeljak, 15. aprila, moći da prisustvuje nastavi – rekla je Trivićeva novinarima u Banjaluci, nakon sastanka sa roditeljima ovog dječaka.

Trivićeva je istakla da će predstavnici Ministarstva i dalje biti u kontaktu sa Slavkovim roditeljima radi donošenja odluka u njegovom interesu, budući da će dalje školovanje morati da nastavi ili u Srednjoškolskom centru Rudo ili posredstvom Zavoda za obrazovanje odraslih.

Nenad Mršević, Slavkov otac, rekao je da ga je ova vijest veoma obradovala i da će, nakon tri godine pravne borbe porodice za Slavkovo obrazovanje, od danas sa Ministarstvom prosvjete i kulture Srpske biti partner, a sve radi najboljeg interesa njegovog sina.

Slavko Mršević, koji ima Aspergerov sindrom, najblaži oblik autizma, izbačen je 1. septembra 2016. godine iz Srednje saobraćajne škole u Rudom jer je škola odbila da prilagodi nastavni plan i program i metodologiju prenošenja gradiva njegovim funkcionalnim sposobnostima i statusu.

Osnovni sud u Višegradu nedavno je donio nepravosnažnu presudu da su nadležni iz Srednje saobraćajne škole u Rudom i nadležno ministarstvo kršili zakon u slučaju zabrane pohađanja nastave za autističnog dječaka i naložen je hitni povratak u školske klupe, te izrečena finansijska kazna od 11.000 KM.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO