Hronika

“SLIČNI SU ANĐELIMA PAKLA” Ovako su strani mediji i policija govorili o braći Ćulum

Braća Nermin i Armin Ćulum, koji su uhapšeni u Sanskom Mostu zbog sumnje da se mogu dovesti u vezu sa ubistvom banjalučkog biznismena Slaviše Krunića i njegovog tjelohranitelja Žarka Pavlovića te ranjavanjem vozača Gorana Ilića kod Banjaluke, pušteni su na slobodu.

“SLIČNI SU ANĐELIMA PAKLA” Ovako su strani mediji i policija govorili o braći Ćulum
Foto: privatna arhiva/screenshot Facebook / Nermin i Armin Ćulum

Nermin i Armin Ćulum su uhapšeni juče u saradnji MUP Republike Srpske i MUP Unsko-sanskog kantona u okviru akcije pronalaska počinilaca dvostrukog ubistva koje je potreslo Banjaluku, ali i cijelu BiH.

Ćulumi su nakon hapšenja u Sanskom Mostu prebačeni u Banjaluku, noć su proveli u pritvoru zbog kriminalističke obrade i ispitivanja.

Mediji su pisali da su braća Ćulum na čelu bajkerske organizacije “United Tribuns”,koju je njemačka tajna služba proglasila za državnu opasnost, a u Evropi su proglašeni za treću najveću opasnost za bezbjednost.

Ova grupa se, prema pisanjima brojnih evropskih medija, bavi raznim kriminalnim poslovima. Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) 2014. pretresla je kuću Armina Ćuluma u okviru međunarodne policijske akcije “Ezel”, koju je sprovodilo 900 policajaca na području BiH, Austrije i Njemačke.

Tada je razbijena kriminalna grupa koja se bavila trgovinom ljudima i prostitucijom. “United tribuns” djeluje u Austriji i Švajcarskoj, a njihovi direktni konkurenti su grupe “Hells angles” i “Bandiddos”.

Braćom Ćulum su se prije nekoliko godina (2014.) bavili i švajcarski mediji. Oni su podvukli da tumače da je riječ o “osvajačkim ciljevima” grupe “United tribuns” koja je održala svoje prvo okupljanje u Švajcarskoj početkom marta 2014. u mjestu Vil.

Pročitajte još

Mediji prenose policijske podatke da je grupu 2004. godine u Bad Virtembergu u Njemačkoj osnovao bivši bokser iz BiH Armin Ćulum, zvani Boki, i da su njeni članovi uglavnom izbacivači iz noćnih klubova, ljubitelji bodi-bildinga i borilačkih vještina.

Pokušavajući da svojim čitaocima pruže neke detalje o grupi “United tribuns”, koja navodno namjerava da otvori filijale u Švajcarskoj, Sonntag Zeitung je tada potražio mišljenje njemačke policije.

Slični su Anđelima pakla, ali bez motora – rekao je novinarima, portparol njemačke policije iz Bad Virtebberga.

“United tribuns” sami za sebe kažu da su “bratstvo”.

Njihov je slogan: “Neka nas Bog sačuva od naših prijatelja, sa neprijateljima ćemo se sami obračunati.”

Za njemačku policiju tada je bilo riječ da se bez ikakve sumnje radi o kriminalnoj grupi.

Njen šef Almir Ćulum, poznat po nasilju i “ljubavi prema ‘ferrariju’”, upravljao je sa više javnih kuća dok ga njemačke vlasti 2009. godine nisu protjerale u BiH.

Sonntag Zeitung je tada naveo da je za Ćulumom raspisana međunarodna potjernica i da živi u Sanskom Mostu u BiH.

– Pripadnici grupe aktivno se bave trgovinom ljudima, drogom i oružjem. Ne priznaju ničiju vlast i nemaju nikakve političke zahtjeve. Zanimaju ih samo novac i moć – rekao je tada portparol njemačke policije, prenosi Radio Sarajevo.