Društvo

SLIJEDI ANALIZA VODE Završeno uklanjanje ribljeg otpada nakon nezapamćenog pomora u Prnjavoru

U utorak je završeno uklanjanje ribljeg otpada u prnjavorskom ribnjaku, čime je zaustavljeno dalje uginuće.

SLIJEDI ANALIZA VODE Završeno uklanjanje ribljeg otpada nakon nezapamćenog pomora u Prnjavoru
FOTO: PRNJAVOR INFO/YOUTUBE

Iako neće biti poznato koliki je tačno pomor ribe, stečajna upravnica Nataša Kosić je potvrdila za Novosti procjenu da je, ipak, uginulo manje od pet tona šarana i druge ribe, ali ni da se ni najrelevantnije procjene od tri tone ne mogu uzeti zvaničnim ni pouzdanim.

– Zaista je to teško utvrditi, jer riba nije odjednom, već je danima umirala. Mnogo toga je već u fazi raspada. Sve smo to propisno, u prisustvu inspektora, ukopali u jamu i posuli krečom. Uz očekivanu i obećanu pomoć opštine i drugih, nastavljamo dalje punom parom na sanaciji ribnjaka, da sačuvamo preostalu ribu i kako se ova katastrofa više ne bi ponovila – rekla je Kosićeva, uz najavu analize vode.

Pročitajte još

Kako Novosti saznaju, šestorica radnika su po ugovoru, zbog nesnosnog smrada i zapuštenosti staza i bazena, teškom mukom akciju priveli kraju. Pogotvo je nesnosno bilo u Tovilištu 10. Iz tog bazena su ribokradice ispustile vodu, da bi lakše krali, i praktično ga pretvorile u stajaću vodu, odnosno močvaru i riblje stratište.

Totalna nebriga i “nečija“ očita namjera da se nekadašnji gigant sroza i kupi za male pare, doveli su i do gotovo totalnog začepljenja dovodnih kanala tekuće vode iz Vijake i Ukrine.

Tako je sada prioritet njihovo otčepljivanje, za šta su potrebne nove količine nafte za mehanizaciju, kao i kreča. Krečom voda nije osvežavana čak pet godina, a u njoj ribla hranjena od 2019. godine.

Prihvati notifikacije