Sudbine

SLIJEPI JAKOV (10) RUŠI STEREOTIPE Veseo je i vrijedan, ima i nevjerovatan talenat, ali mu je učinjena velika nepravda

"San mi je da budem pjevač" kaže mali Jakov Mladenović, slijepi desetogodišnjak iz Niša.

Jakov Mladenović
FOTO: BLICTV/SCREENSHOT

Kao jednomesečnoj bebi, Jakovu je uspostavljena distrofija retine kao nepromjenjivo stanje. I pored sve muke, ovaj desetogodišnjak ne skida osmijeh sa lica. Bori se, uči kao i svi njegovi vršnjaci, a kako je veoma nadaren za pjevanje, nagrade ne izostaju.

Jakov ide u četvrti razred OŠ “Desanka Maksimović” i uz podršku svoje porodice ruši mnoge stereotipe. Muzički je obdaren i osvojio je prvu nagradu na festivalu dečje muzike “Majska pesma” u Nišu.

– Volim da pjevam i srećan sam što sam pobijedio na festivalu. Ja sam mnogo veseo i volim da se šalim – kaže mali Jakov.

Da je takav potvrđuje i njegova učiteljica Ljiljana Tašev.

– Mi smo jedna malo veća porodica, vesela, razdragana. Što se tiče Jakova, on je sastavni dio odjeljenja, tako da o njemu može mnogo dugo da se priča, ali je dijete koje je nadareno za muziku, za glumu. Uklopio se sa vršnjacima – kaže učiteljica Ljiljana.

Jakov pohađa nastavu po jedinstvenom obrazovnom planu i ima personalnu asistentkinju koja mu pomaže pri radu.

– Mi radimo zajedno sa odjeljenjem, dakle učiteljica je ta koja zapravo vodi glavnu riječ. Ja sam tu da ukoliko iz srpskog nešto treba da se pročita, ja sam tu da mu pročitam. Matematiku radimo samostalno zapravo – kaže asistentkinja Kristina Stević.

Porodica odlučila da se bori

Iako je Jakovu kao jednomjesečnoj bebi uspostavljena distrofija retine kao nepromenjivo stanje, njegova porodica odlučila je da se bori.

– Mi smo 24 sata uvijek srećni, nasmijani. Jakov je tako veseo, pa onda nemamo prostora da osjećamo da nam nešto fali i da smo drugačiji – kaže Jakovova majka Jovana Mladenović.

U osnovnim školama u Srbiji, oko 17.000 djece uči po individualizovanom programu nastave i učenja.

– Mislim da je veoma neophodna podrška Ministarstva prosvete što se tiče pedagoških asistenata, onda podrška specijalnih škola u vidu defektologa koji bi dolazili i radili sa djecom, i na kraju potrebna je i podrška gradske uprave u vidu pratioca – kaže majka Jelena za Blic.

Ipak, ovoga puta podrška je izostala. Na gradskom konkursu za ostvarivanje prava na uslugu personalnog asistenta, Jakov sa stoprocentnim invaliditetom nije prošao. Njegova porodica sama finansira ovu uslugu.

“Utvrđena diskriminacija dječaka”

Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković objašnjava da je ta institucija donijela mišljenje da su Jakov i još troje djece diskriminisani jer nisu dobili personalne asistente.

Gradu Nišu je data preporuka da izmijeni svoju odluku i sad im traje rok da tako i postupe.

– Utvrđena je diskriminacija dječaka i još tri djeteta. Mi smo vodili i objedinjeni postupak s obzirom da se radilo o istoj pravnoj stvari i trenutno je u toku postupak i dalja postupanja po preporuci. Poslali smo opomenu 20. septembra, s obzirom da je istekao rok za postupanje po preporuci mjera od 30 dana – rekla je povjerenica Brankica Janković.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije