Kultura

Slikar Aleksa Vidaković otvorio postavku u Laktašima: Danas je mladom umjetniku lakše stvarati

Izložba mladog autora Alekse Vidakovića otvorena je u “Centru za kulturu i obrazovanje” u Laktašima, a njegove radove svi ljubitelji likovne umjetnosti moći će pogledati naredih mjesec dana.

Slikar Aleksa Vidaković otvorio postavku u Laktašima: Danas je mladom umjetniku lakše stvarati
FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Recite nam nešto više o izložbi. Koliko je dugo nastajala, šta predstavlja, šta Vas je motivisalo da naslikate djela koja izlažete?

Na ovoj izložbi predstavljam ciklus slika koji sam radio tokom Master studija na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu kao i novije radove. Tema kojom sam se bavio u okviru ovog ciklusa je “Geštalt kao polazište” i u okviru nje sam istraživao elementarne vizuelne principe koje sam u radu pokušao da proširim na savremeni kontekst i međuljudske odnose. Povezivanjem primarnih vizuelnih pricipa cjelishodnosti, harmonije reda i sklada, proporcija i odnosa unutar slike slikarstva pokušao sam da ukažem na isto tako primarne ljudske  odnose i relacije među nama.

Da li ste do sada ovu izložbu prikazivali ili je ovo prvi put? Kako Vam je bilo izlagati u Laktašima, da li ste zadovoljni odzivom publike i reakcijama?

Postavka sadrži 14 slika većeg i manjeg formata koje su organizovane kompoziciono kao diptih ili poliptih tj. kroz više slika-komada kreirao sam nove cjeline. Neke od ovih radova izlažem prvi put. Zadovoljan sam brojem posjetilaca izložbe. Slike sam radio tokom studija i one obuhvataju moja interesovanja i istraživanja u različitim medijima  kao što su fotografija, digitalna fotografija, dizajn. Postavka ove izložbe predstavlja  svojevrstan izazov za mene u smislu integracije, spajanja i povezivanja dosadašnjih i novijih radova u drugačiju kompozicionu cjelinu. Na ovaj način kreirao sam sasvim novu postavku koja i oblikovno u prostoru odražava moje umjetničke težnje cjeloshodnosti djela, sklada, reda, harmonije.

Šta Vam je naredno u planu, imate li još neku izložbu uskoro planiranu?

U pregovorima sam za još par izložbi u par gradova našeg regiona.

Kako Vam je kao mladom umjetniku stvarati na ovim prostorima, na koje izazove nailazite?

Danas je mladom umjetniku dosta lakše stvarati, jer može u svom radu da koristi tehnička pomagala i sredstva koja su mu potrebna radi postizanja odgovarajućeg i jasnog cilja. Svakom je pružena široka lepeza umjetničkog alata, ali koje će on iskoristiti to je na samom autoru.

 

O Autoru

Aleksa Vidaković je rođen 5. avgusta 1993. godine u Banjaluci gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao 2017. godine na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, studijski program likovnih umjetnosti na smijeru slikarstvo u klasi profesora Danka Brkića. Završio master studije na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu iz slikarstva u klasi profesorice dr Marine Vojvodić 2019. godine. Pored slikarstva bavi se fotografijom, grafikom i grafičkim dizajnom. Imao je 6 samostalnih i 11 grupnih izložbi. Član je udruženja „Česka beseda“ od 2015. godine, ULUS od 2018. godine i SULUV od 2019. godine.