Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Sljezova bašta ponovo dobija PRELIJEPE BOJE: Obnova kuće ČUVENOG PISCA Branka Ćopića

Regioni
Autor:

Foto:Ustupljena fotografija/RAS Srbija

U Hašanima u opštini Krupa na Uni polovinom marta počeli su radovi na izgradnji kuće čuvenog pisca Branka Ćopića.

Načelnik opštine Krupa na Uni, Mladen Kljajić priča za Srpskainfo da je sada završena izgradnja podruma.

– Radovi se i dalje izvode, a nakon što se izgradi kuća uslijediće vanjski radovi, odnosno uređenje dvorišta i okoline Ćopićeve kuće – kaže Kljajić.

O obnovi kuće slavnog pisca priča se već pet godina. Tada je saopšteno da je Vlada Azerbejdžana donirala novac za njenu obnovu.

Kljajić kaže da je tada ova opština pismenim putem obavještena da donacija iznosi 26.000 evra. Međutim, radovi su počeli u novembru 2017., kada je firma iz Doboja pripremila zemlju za gradnju te salila temelj.

Dvije godine nakon toga u projekat obnove Ćopićeve rodne kuće uključila se i Vlada RS koja je obezbijedila 100.000 KM za prvu fazu radova.

Klajić smatra da se konačno ozbiljno prišlo ovoj priči i tvrdi da urađeno dokazuje da ima napretka.

-Kuća Branka Ćopića treba da bude oličje Krupe na Uni, Potkozarja i Grmeča, i da bude napravljeno nešto što je zaslužio naš pisac-ističe Klajić.

On dodaje da će ova lokalna zajednica obezbijediti električnu energiju i uraditi uličnu rasvjetu. Nada se da će biti u mogućnosti da još pomognu završetak ovog projekta koji se zove „Bašta sljezove boje“.

-Nadam se da ćemo mi u opštini moći barem da obilježimo tablama okolinu. Tu treba da budu prateći objekti, mjesta gde učenici mogu da sjede, mokri čvorovi, atelje. Obećanje je bilo da bi sve škole od Modriče naovamo mogle da imaju obaveznu posjetu kuće Branka Ćopića – kaže Kljajić.

Foto:Bojana Majstorović/RAS Srbija

On navodi da će dio drvene građe koji je nabavljen prije dvije godine i koji je očuvan, biti iskorišten za nastrešnicu ladare u dvorištu.

Prvi čovjek Krupe na Uni se zahvalio pomoćniku ministra prosvjete i kulture Tanji Đaković za koju smatra da je iznijela najveći teret u vezi sa pokretanjem radova u Hašanima. Takođe, zahvalio se i Ćopićevom rođaku, Slobodanu Ćopiću.

-On je donirao dva i po dunuma svoje zemlje koja se nalazi pored zemlje sa kućom, za potrebe uređenja okoline i obećao da će dati još ako treba, ali bitno je samo da se kuća počela praviti-ističe Kljajić.

On dodaje da cijeli projekat uređenja kuće sa okolinom košta 238.000 KM.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS za Srpskainfo su saopštili da bi radovi na izgradnji rodne kuće Branka Ćopića, ukoliko sve bude teklo planiranom dinamikom, trebalo da budu završeni do 15. juna ove godine.

-Vlada Republike Srpske prošle godine izdvojila je sredstva za završetak prve faze izgradnje rodne kuće Branka Ćopića, odnosno zanatsko-građevinske radove. Za ovu fazu je obezbjeđeno 100.000 KM, ostatak će biti obezbjeđen ove godine. U drugoj fazi planirano je unutrašnje uređenje kuće i vanjskog prostora -naveli su iz Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Foto:Ustupljena fotografija/RAS Srbija

U svom saopštenju dodaju da je ovo Ministarstvo sprovelo svu potrebnu proceduru da bi zvanično počeli radovi.

-U cilju potpunog i autentičnog praćenja projekta, koji je izradio Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet RS, angažovan je i Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog naslijeđa Republike Srpske i Republička direkcija za obnovu i izgradnju, koji će obavljati stručni i tehnički nadzor-kažu iz Ministarstva.

Iz opštine Krupa na Uni vjeruju da će kuća Branka Ćopića i njena okolina nakon završetka projekta „Bašta sljezove boje“ biti predani u vlasništvo ove lokalne zajednice.

Poklon za stogodišnjicu rođenja

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS kažu da je projekat „Bašta sljezove boje“ osmišljen 2015. godine, povodom 100 godina od rođenja Branka Ćopića kako bi se revitalizovalo Ćopićevo rodno mjesto.

-Cilj je da se našem omiljenom piscu iz djetinjstva vrati onaj značaj i uloga koju zaslužuje i da oživimo ovo mjesto, a školsku djecu, koja su se upoznala sa likovima djela Branka Ćopića dovedemo u njegov rodni kraj, u mjesto gde su ti likovi imali svoje dogodovštine, da se djeca sažive sa djelom – zaključuju u Ministarsvu.

Branko Ćopić rođen je 1. januara 1915. u Hašanima. Tragično je okončao život u Beogradu 26. marta 1984. godine. Pored priče „Bašta sljezove boje“ najmlađima je poznat i po djelima „Orlovi rano lete“ i „Doživljaji Nikoletine Bursaća“.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO