Svijet

SLOVENIJA ZABRINUTA ZBOG SITUACIJE Epidemiolozi za uvođenje strožih mjera na granici sa Hrvatskom

Slovenački epidemiolozi razmišljaju da predlože vladi strože mjere granične kontrole za ulaz u zemlju iz Hrvatske, s obzirom da je od 33 uvezena slučaja zaraze virusom korona njih 27 iz Hrvatske.

SLOVENIJA ZABRINUTA ZBOG SITUACIJE Epidemiolozi za uvođenje strožih mjera na granici sa Hrvatskom
FOTO: ANTONIO BAT/EPA

Glavni infektolog u timu slovenačke Vlade za virus korona Bojana Beović navela je da bi vladi moglo biti predloženo da se po povratku iz Hrvatske odredi 14-dnevni karantin ili obvezan negativan test na virus korona, prenosi “Indeks”.

– Granicu smo za ulaze iz Srbije i BiH zatvarali pri bitno manjem broju unosa nego što je sada slučaj sa Hrvatskom – rekla je Beovićeva, dodavši kako su glavni problem u Hrvatskoj diskoteke koje nisu zatvorene, ali da na to Slovenija nema uticaj.

Marta Vitek Grgič iz slovenačkog Instituta za javno zdravlje navela je da je u posljednje vrijeme u Sloveniji dvostruko više uvezenih slučajeva zaraze nego lokalnih prenosa, a najviše je uvoza virusa iz Hrvatske.

Ona je navela da je odluka o eventualnom pooštravanju režima na granici pod nadležnošću Vlade, a epidemiolozi samo mogu iznijeti svoj prijedlog.