Politika

SLUČAJ “DOBROVOLJAČKA” Nastavak suđenja za zločine u Sarajevu

Suđenje Ejupu Ganiću i još devetorici optuženih za zločin nad vojnicima ЈNA i civilima u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu trebalo bi da bude nastavljeno danas saslušanjem drugog svjedoka Tužilaštva BiH, objavljeno je na sajtu Suda BiH.

Dobrovoljačka ulica, kombi
FOTO: RTRS/YOU TUBE/SCREENSHOT

Na prošlom ročištu 14. decembra kada je svjedočio Draško Đurić kao prvi svjedok ispričao je da je kolona vojnika i civila zaposlenih u ЈNA napadnuta 3. maja 1992. godine, a da su oni koji su odvedeni u salu FIS pretučeni i da je počinjena tortura nad rezervistima i oficirima.

Osim Ganića, optužnica tereti i Zaima Backovića, Hamida Bahtu, Hasana Efendića, Fikreta Muslimovića, Јusufa Pušinu, Bakira Alispahića, Enesa Bezdroba, Ismeta Dahića i Mahira Žišku da su 3. maja 1992. godine u Sarajevu napali nebranjenu mješovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj ЈNA, koja je bila pod pratnjom mirovnih snaga UN.

Pročitajte još

Oni su optuženi da su u okviru svojih funkcija i ovlaštenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama, zajedno sa podređenima planirali, podstrekavali i počinili ovaj napad, piše RTRS.

Optužnica ih tereti i da nisu spriječili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, da su propustili da kazne počinioce ubistava i ranjavanja, mučili i nečovječno postupali prema zarobljenim vojnicima, da nisu spriječili niti kaznili počinioce, te da su pomagali počiniocima nakon počinjenog zločina.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu