Banjaluka

SLUČAJ "KAJAK TERASE" Ministarstvo za prostorno uređenje poništilo rješenje Gradske uprave

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS poništilo je rješenje Odjeljenja za prostorno uređenje Grada Banjaluka kojim se odbija privremeno zadržavanje objekta – bašta otvorenog tipa “Kajak terasa” i ovaj predmet vratio Gradu na novo odlučivanje.

SLUČAJ "KAJAK TERASE" Ministarstvo za prostorno uređenje poništilo rješenje Gradske uprave
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Iz ovog ministarstva je saopšteno da je prilikom donošenja osporenog rješenja došlo do više grubih povreda materijalnih propisa i procesnih zakona.

– Rješenje nadležnog odjeljenja Grada Banjaluka o legalizaciji Kajak terase, očigledno je doneseno ishitreno, uz niz procesnih nedostataka i bez potpunog i pravilno utvrđenog činjeničnog stanja – rekli su u ovom ministarstvu.

Pročitajte još

Naveli su da je prvo došlo je do povrede odredbe člana 5. stav (1) Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, koji kako su naveli  “propisuje da  nakon podnošenja zahtjeva za legalizaciju, nadležni organ, u ovom slučaju grad Banjaluka, mora izvršiti uviđaj na licu mjesta, što u ovom predmetu nije urađeno”. 

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Stanivuković pokazuje sporni dio kafića "Kajak"

-Takođe, bilo je neophodno da se pouzdano i bez greške utvrdi da li je izgradnja spornog objekta započela prije stupanja na snagu Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, koji je donesen u julu 2018. godine ili poslije, što u ovom slučaju nije učinjeno.  Kako bi se u ovom slučaju donijela ispravna odluka u smislu člana 17. stav (2) Zakona o legalizaciji, s ciljem utvrđivanja potpunog i tačnog činjeničnog stanja, predmet je potrebno upotpuniti, između ostalog,  i izjavama svjedoka o vremenu izgradnje predmetnog objekta, takođe, potrebno je saslušati i nosioca izrade urbanističko-tehničkih uslova. S obzirom na pojačan interes javnosti, tražimo od gradonačelnika i nadležnih organa u Gradskoj upravi, da se ponovljeni postupak u ovom predmetu vodi uz striktno poštovanje zakona i zakonskih procedura, kako bismo ubuduće izbjegli slične situacije – objasnili su u ovom ministarstvu.

Naglasili su da ovo ministarstvo  podržava svaku incijativu za zakonito korištenje objekata, ali da ne mogu  “podržati da se grubo krše propisi i donose ishitrena rješenja koja nisu u skladu sa Zakonom”.

Prihvati notifikacije