Hronika

SLUČAJ "LEČIĆ" Protiv glumca će ipak biti podnijeta KRIVIČNA PRIJAVA povodom optužbi za silovanje?

Krivična prijava protiv glumca Branislava Lečića, povodom optužbi da je silovao glumicu Danijelu Štajnfeld biće podnijeta Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, pišu beogradski mediji.

SLUČAJ "LEČIĆ" Protiv glumca će ipak biti podnijeta KRIVIČNA PRIJAVA povodom optužbi za silovanje?
FOTO: ALEKSANDAR DIMITRIJEVIĆ/RAS SRBIJA

Srpska glumica Danijela Štajnfeld prethodno je u svom dokumentarnom filmu otkrila da je bila žrtva silovanja, ali je ime seksualnog napasnika kog optužuje Višem javnom tužilaštvu u Beogradu otkrila krajem marta ove godine, nakon čega se vratila u Ameriku gde inače živi, prenosi Blic.

Ona je tada optužila za silovanje bivšeg ministra i člana Demokratske stranke Branislava Lečića i iznijela da je on misteriozni moćnik iz filmske industrije koji ju je silovao.

U inicijalnoj verziji ovog teksta portal Srpskainfo je preneo informaciju da je glumica Danijela Štajnfeld “prema njenom svjedočenju silovana 2012. godine u glumčevoj vikendici u Ritopeku”, ali ova informacija nije tačna zato što glumica nikada nije navela konkretnu lokaciju kuće u kojoj se napad navodno dogodio, te je neopravdano stečen utisak kako je u pitanju kuća u Ritopeku.

U analizi portala Raskrinkavanje.ba opravdano je ukazano da je u prvobitnoj verziji teksta pogrešno insinuirano da je Štajnfeldova izjavila da se silovanje dogodilo u Ritopeku.

Čitaoci su na taj način navedeni na zaključak da je riječ o autentičnoj izjavi Danijele Štajnfeld, što nije tačno.

Nakon što je Štajnfeldova u intervjuu za New York Times od 24. marta rekla da se napad dogodio u “kući na brdu na periferiji grada”, pojedini mediji zaključili su da je riječ o glumčevoj kući u naselju Ritopek, te su počeli isticati kako je sama glumica rekla da je ta kuća mjesto napada. Ona, međutim, nikada javno nije precizirala da li se radilo o kući u Ritopeku.

I dok mogućnost da se napad dogodio baš u toj kući postoji, sama Štajnfeldova to nije rekla u intervjuima koje je dala o slučaju. Tvrdnju da je Danijela Štajnfeld izjavila da se silovanje dogodilo u Ritopeku portal Raskrinkavanje.ba ocijenio je kao dezinformaciju.

Štajnfeld je ranije izjavila da ju je silovala osoba iz njene branše, koja je veoma uticajna u svijetu filma i koja se takođe bavi produkcijom, ali ime nije željela da otkrije. Međutim, to je učinila prije izvjesnog vremena, kada je i objelodanila da se radi upravo o Lečiću.

Pročitajte još

Branislava Lečića je, poslije Danijele Štajnfeld, za seksualno napastvovanje optužila i glumica Merima Isaković. Ona je rekla i da je spremna da svjedoči protiv Lečića, za koga u ispovijesti “Nedeljniku” tvrdi da je seksualno napastvovao 1978. godine.

Lečić je 26. marta bio u policijskoj stanici 29. novembar, gdje je dao izjavu povodom optužbi koje je protiv njega podnijela glumica Danijela Štajnfeld.

– Moja izjava je data tamo gdje treba. Poligrafsko ispitivanje je obavljeno na moj izričit zahtjev i sve informacije za koje je javnost zainteresovana u vezi ovog slučaja, nalaze se na tim adresama – policija i tužilaštvo – rekao je Lečić tada.

Kasnije se oglasio rekavši da je prošao poligrafsko ispitivanje.

Prihvati notifikacije