Banjaluka

PIRALEN NA SKUPŠTINI GRADA Stručnjaci određuju gdje će se IZVOZITI zagađeno zemljište

U ovom momentu ne možemo definisati, ni površnu, ni zapreminu zagađenog zemljišta u zoni “Incela”, rekao je to gradonačelnik Igor Radojičić u pauzi skupštinskog zasjedanja na kojem je jedno od pitanja koje su razmatrali odbornici bila informaciju o zagađenju sa pripremljenim mjerama za sanaciju tog područja.

PIRALEN NA SKUPŠTINI GRADA Stručnjaci određuju gdje će se IZVOZITI zagađeno zemljište
Foto: Grad Banjaluka/RAS Srbija

Na području “Incela” urađeno je preko 80 uzrokovanja zemljišta, što je još uvijek nedovoljno jer se radi o prostoru na 80 hektara i mi smo u procesu stalnog uzrokovanja da bi se utvrdila tačna površina prostora zagađenog piralenom. Treba se napraviti još sto uzoraka, a to košta par desetina ili stotina hiljada maraka – poručio je Radojičić.

Drugi korak je utvrđivanje mjera koje su preduzete ili će se tek preduzeti.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

-Prvo su istražne radnje da se vidi, ko je šta tačno radio na tom području. Drugo je prevencija, da se dalje zagađivanje ne dešava, a to su mjere zabrane ograđivanja pojedinih područija ili zabrane ili kontrole djelatnosti. Treći dio je plan remedijacije zemljišta koje je potrebno jer je došlo do zagađenja različitim materijama ne samo piralenom – rekao je Radojičić.

Dodao je da je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS preuzelo na sebe kompletan plan koordinisanja i zbrinjavanja zemljišta te da je  uključen i stručni tim stranih eksperata koji radi na planu šta da se radi sa kontaminiranim zemljištem.

– Stručni tim već radi na planu izmještanja zemljišta, dok se ne završi konačno, zbrinjavanje odnosno spaljivanje kontaminiranog zemljišta na 1.200 stepeni u posebnim postrojenjima kojih ovdje nema. Pored toga moraju predložiti gdje ćemo i kako to “izvoziti” i odakle se plaća – naveo je Radojičić.

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Odbornik SDS Aleksandar Petković, je rekao da je ovaj izvještaj pozitivan, u smislu da pokazuje da je ovdje evidentan problem.

-S tim da postoji kolizija između, gradskog inspektorata i republičkog, u kojem gradski inspektorat, jasno daje do znanja da je ovdje ogroman problem, dok sa druge strane republički inspektorat, daje sliku kao da se ništa ne dešava i to je ogroman problem. Ingerenciju nad svim ovim ima republički nivo i to je opasan i ogroman problem koji se sporo rješava. Mi ovo treba da riješavamo na ekspresan način – istakao je Petković.

Naglasio je da u zoni “Incela” ima posljedica koje treba liječiti.

– Ono što znamo sada u Incelu je da se to riješava i krenulo se u tu aktivnost, kako bi se tačno utvrdilo gdje je, šta i koliki je nivo zagađenosti, ali ono što mi naglašavamo jeste da se napravi registar svih zagađivača, ne samo piralena u kompletnom gradu – naveo je Petković.