Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Slušajte narod!

Kolumne
Autor:

Foto RAS arhiva

Šta je to obilježilo 2018. i šta nas čeka u 2019 godini? Ako pitate neke od političara onda ćemo da slušamo samo hvalospjeve o 100.000 radnih mjesta, o  masovnim radovima, projektima, o tome kako smo već u Evropskoj uniji…

Reći će kako nas čeka divna 2019. godina u kojoj bi radnici mogli da osjete šta su to 13. plata, regres, ljetovanja, zimovanja…

Ipak, vratimo se u realnost, a ona i nije baš tako sjajna.

Građanima Republike Srpske želim mir i stabilan posao. Želim im da u što većem broju ostaju u otadžbini, da jačaju i grade svoju domovinu. Statistika je alarmantna i pokazuje koliko brzo kao nacija nestajemo. Svakim danom nas je sve manje, a svake godine ostajemo bez nekoliko desetina hiljada stanovnika. Odlaze obrazovani i stručni ljudi, među kojima je veliki broj ljekara. Zbog toga želim da u Republici Srpskoj pelene što prije postanu najtraženiji i najprodavaniji proizvod, a da svakim danom dječja graja bude sve glasnija.

Političarima u Srpskoj i BiH želim da konačno od stranaca preuzmu odgovornost i da sami vode ovu državu. Jedan dio političara oslanja se na podršku stranaca i svoju nesposobnost kriju iza njihovih leđa, međutim, žalosno je što još uvijek nisu shvatili da svijet ni danas ne zanima kako mi ovdje živimo.

A živjeli bi dobro kad bi bili spremni da lične i partijske interese bar malo stavimo u drugi red, a da šansu pružimo ljudima koji bi mogli da donesu tu svježinu i preko potrebni napredak. Potencijala ima, ali problem je što su dosad nesposobni ljudi dolazili na funkcije. Prilikom raspodjele fotelja prednost su imali lojalni u odnosu na sposobne i stručne. Ovi drugi šansu su uglavnom dobili u drugim zemljama.

Građani Republike Srpske ne traže mnogo. Ne žele oni kule, vile i gradove, već samo normalan i pristojan život, krov nad glavom, redovne plate kojima bi mogli da školuju djecu, ali, nažalost, mnogi ni to nemaju.

E, sad, da bi nam se želje ispunile moramo stvoriti pravnu državu. Kažu da je pravosuđe kičma svake uređene države. Ako je to tačno, onda BiH spada u grupu zemalja beskičmenjaka. Naše pravosuđe je odavno dotaklo dno. Strane sudije u Ustavnom sudu BiH su se odlično uklopile u cijelu pravosudnu lakrdiju, pa sve više podsjećaju na Aladinovu lampu. Malo je protrljate i ona vam donese presudu po želji, a ne na bazi prava i činjenica.

Korupcija izjeda naše društvo poput karcinoma i jedini lijek je nezavisno pravosuđe, a mi smo od toga, bojim se, jako daleko. Vremena za gubljenje nemamo i moramo što prije da reagujemo kako bi na scenu stupila vladavina prava.

Jedna danska izreka kaže: „Ako vlasti nemaju uši da čuju podanike, onda nemaju ni glave da njima upravljaju“. Nama ostaje da vjerujemo da će svi naši političari, bez obzira da li su iz pozicije ili opozicije, dobro da otvore uši i čuju ono što narod od njih traži, pa makar i nemali glavu za upravljanje.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO