Politika

Služen pomen i položeno cvijeće na spomenik: Dodik na obilježavanju 20 godina od smrti generala Talića (FOTO)

 Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prisustvuje u Piskavici kod Banjaluke obilježavanju 20 godina od smrti komandanta Prvog krajiškog korpusa i načelnika Generalštaba Vojske Republike Srpske (VRS) general-pukovnika Momira Talića.

Pomen Miomiru Taliću
FOTO: SRNA

Kod spomenika generalu Taliću služen je pomen, a prethodno je položeno cvijeće na njegov grob.

Obilježavanju prisustvuju članovi porodice, predstavnici Banjaluke, Prijedora i drugih lokalnih zajednica koje su bile u zoni odgovornosti Prvog krajiškog korpusa, komandanti ratnih jedinica, borci i starješine VRS, kao i predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Banjaluka Vlado Đajić.

Pomen Momiru Taliću
FOTO: SRNA
Momir Talić, pomen
FOTO: SRNA
Pomen Momiru Taliću
FOTO: SRNA
Pomen Momiru Taliću
FOTO: SRNA

Iz Organizacije starješina Vojske Republike Srpske ističu da se obilježavanje organizuje s ciljem njegovanje patriotizma, rodoljublja i slobodarskih tradicija srpskog naroda i Vojske Republike Srpske, sa težištem na očuvanje lika i djela, časti i ugleda srpskog oficira i vojnika.

General Momir Talić rođen je 15. jula 1942. godine u Piskavici.

Prošao je sve vojne škole i komandne dužnosti da bi ga ratna događanja zadesila na teritoriji Republike Srpske.

Talić je 26. jula 1991. godine imenovan na dužnost načelnika štaba Petog korpusa tadašnje JNA koji je kasnije prerastao u Prvi krajiški korpus.

Dao je izuzetan doprinos u probijanju koridora i spajanju zapadne i istočne teritorije Republike Srpske. Odlikovan je Orednom Nemanjića, najvećim vojnim odlikovanjem Republike Srpske.

General Momir Talić umro je 28. maja 2003. godine na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu.

 “General Talić jedan od najzaslužnijih za postojanje Srpske”

 Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je general Momir Talić nesumnjivo jedan od najzaslužnijih za postojanje Republike Srpske i da je dao značajan pečat oslobodilačkoj borbi srpskog naroda u vrijeme Otadžbinskog rata.

Dodik je rekao novinarima u Piskavici kod Banjaluke, gdje je obilježeno 20 godina od smrti nekadašnjeg komandanta Prvog krajiškog korpusa i načelnika Glavnog štaba VRS, da general Talić nije oklijevao i da je uspješno vodio svoju vojsku.

Pomen Miomiru Taliću
FOTO:
Pomen Miomiru Taliću
FOTO: SRNA
Pomen Miomiru Taliću
FOTO: SRNA

Predsjednik Srpske je ukazao da su zapadnjaci pokušali da osude generala Talića, ali da nisu imali razloga, tako da je sve što su pokušali bilo samo atak na čovjeka.

– Dvadeset godina je prošlo od smrti važnog čovjeka našeg naroda, koji se borio za slobodu, nikada nije popustio i bilo mu je jasno poznato na koji način tu borbu treba da vodi. Zato se ovdje trebamo okupiti –  naveo je Dodik.

Dodik je rekao da je generalu danas podnio raport u smislu stanja Republike Srpske.

– Rekao sam da je ona tu, da je slobodna, da je u istim okvirima, da isti atakuju, ali da mi branimo našu slobodu – istakao je Dodik.

Podnoseći “raport” generalu Taliću, Dodik je u obraćanju prisutnim rekao da nema slobode za srpski narod bez države, kao i da je odluka o ukidanju VRS bila duboko pogrešna, donesena u uslovima ogromnih pritisaka i prijetnjom da će biti sklonjena Republika Srpska ako se to ne uradi.

– VRS je časna vojska i ja se kao predsjednik Republike Srpske ni danas ne osjećam manje u ulozi kamandanta vojske kako to Ustav govori, kao što je bilo i ranije – rekao je Dodik.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije