Regioni

Smanjene premije za mlijeko, POLJOPRIVREDNICI natjerani da prodaju stoku

Gatački poljoprivrednici nezadovoljni su pravilnikom o podsticajima u 2019. godini, koji su im predstavili zaposleni u trebinjskoj kancelariji resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

Smanjene premije za mlijeko, POLJOPRIVREDNICI natjerani da prodaju stoku
Foto: Radio Gacko/RAS Srbija

Ovaj pravilnik je donio nekoliko novina u podsticajima, među kojima je i ta po kojoj su premije za mlijeko smanjene sa 30 na 25 feniga po litru, a uslov je da se mjesečno isporuči najmanje 300 litara mlijeka najboljeg kvaliteta.

Prema riječima rukovodioca resora Borivoja Milivojevića, kada je u pitanju podsticaj za sistem „krava tele“ registrovano gazdinstvo mora imati najmanje šest grla, umjesto dosadašnjih pet.

Premiju za junice mogu ostvariti vlasnici koji imaju najmanje tri priplodna grla iz vlastitog uzgoja, a ona iznosi 350 KM po grlu.

U ovčarstvu je, takođe, povećan broj grla u stadu na 125, a za kupovinu priplodne stoke novim pravilnikom nije predviđen podsticaj.

Foto: Radio Gacko/RAS Srbija

Regresirano dizel gorivo za proljećnu i jesenju sjetvu će poljoprivrednicima biti dostupno po cijeni nižoj za 60 feniga, i to stotinu litara po hektaru obradive površine, uključujući i livade.

Podsticaji za kapitalne investicije će biti precizirani drugim pravilnikom, a prema Milivojevićevim riječima, povrat novca za kupljenu mehanizaciju iznosiće 30 odsto.

Da bi ostvarili bilo koju vrstu podsticaja u ovoj godini poljoprivrednici moraju Poreskoj upravi RS podnijeti poresku prijavu za 2018. godinu, što je izazvalo ogorčenje gatačkih poljoprivrednika. Oni su nezadovoljni što svi vlasnici registrovanih gazdinstava moraju platiti doprinose retroaktivno, odnosno godinu dana unazad.

Nosioci nekomercijalnih gazdinstava plaćaju samo zdravstveno osiguranje, od čega penzioneri jedan odsto od penzije, a zaposleni jedan odsto od bruto plate.

Komercijalna gazdinstva koja se bave isključivo poljoprivredom obavezna su plaćati zdravstveno i penziono osiguranje oko 122 KM, penzioneri plaćaju dva odsto od penzije, a zaposleni dva odsto od bruto plate.

Gatački poljoprivrednici su negodovali i zbog činjenice da porez plaćaju na bruto platu koja je već jednom oporezovana.

Smatraju da bi bilo logično da porez plaćaju na dobit ostvarenu po osnovu poljoprivredne proizvodnje, za koju je podsticaj i namijenjen.

– Na ovaj način Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS guši male poljoprivredne proizvođače koji ostvaruju neznatne prihode, a moraju plaćati isto kao i velike farme koje ostvaruju značajno veće podsticaje. Podsticaji treba da pomažu poljoprivrednicima da unaprijede proizvodnju, a nas će ovakvim pravilnikom natjerati da prodamo stoku, jer se nikome ne isplati da mlijeko prodaje za 40 feniga po litru i još da plaća doprinose – kaže jedan od gatačkih poljoprivrednika.

Nezadovoljni stočari smatraju da su dovedeni u situaciju da plaćaju više nego što im se vraća i da se to smatra podsticajem. Oni navode da takav pravilnik odgovara samo velikim farmerima kakvih je u Gacku malo, a sve ostale manje poljoprivredne proizvođače direktno ugrožava, umjesto da podstiče razvoj sela i agrara.

Poljoprivrednici negoduju i što zdravstveno osiguranje plaćaju po dva osnova, a kad se razbole i zatraže pomoć u bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi uvijek se plaća.

Duga tradicija

Stočarstvo u Gacku ima dugu tradiciju, a već više od 40 godina u ovoj opštini u avgustu se održava regionalna izložba goveda, ovaca, svinja, konja i pasa, u okviru koje se organizuje i gatačka korida.

Pored toga, za izlagače na tradicionalnoj gatačkoj koridi i izložbi stoke svake godine budu obezbijeđene brojne nagrade.

Scroll Up