Biznis

SMANJENJE ISPORUKE GASA "Gasprom" saopštio da gasi još jednu turbinu

Ruski energetski gigant "Gasprom" saopštio je danas da će u ranim jutarnjim časovima u srijedu, 27. jula, prekinuti rad još jedne turbine njemačke kompanije "Simens" u kompresorskoj stanici "Portovaja".

SMANJENJE ISPORUKE GASA "Gasprom" saopštio da gasi još jednu turbinu
FOTO: ANATOLY MALTSEV/EPA

U saopštenju se navodi da će gašenjem turbine dnevne isporuke gasa biti ograničene na 33 miliona metara kubnih ili 20 odsto od ukupnog kapaciteta gasovoda.

– Zbog vremenskog perioda između popravki prije generalnog remonta, što je u skladu sa instrukcijama “Rostehnadzora” i tehničkog stanja motora, “Gasprom” obustavlja rad još jednog motora “Simensove” turbine u stanici “Portovaja” –  ističe se u saopštenju.

Pročitajte još

“Gasprom” je saopštio i da su dobili dokumenta od “Simensa” o povratku turbine sa gasovoda “Sjeverni tok” od Kanade, ali da još nisu otklonjeni prethodno uočeni rizici i da su se pojavila dodatna pitanja.

Ruski energetski gigant i dalje ima pitanja o sankcijama EU i Britanije čiji su odgovori važni za isporuku motora i hitan remont ostalih turbina u kompresorskoj stanici “Portovaja”.

“Gasprom” je zato ponovo od “Simensa” zatražio da pošalje potrebna dokumenta i pojašnjenja.

Nešto ranije je ruski list “Komersant”, pozivajući se na svoje izvore, pisao da je “Simens” poslao “Gaspromu” dokument koji je dala Kanada, a kojim se omogućava popravka, održavanje i prenos turbina za stanicu “Portovaj” do kraja 2024. godine.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu