Biznis

"Gasprom" očekuje da "Simens" ispuni obaveze: Pouzdan rad gasovoda "Sjeverni tok" i isporuka energenata ka Evropi

Ruski energetski gigant "Gasprom" očekuje da će njemačka kompanija "Simens" u potpunosti ispuniti svoje obaveze kada je u pitanju održavanje gasnih turbina što je neophodno za pouzdan rad gasovoda "Sjeverni tok" i isporuku energenata ka Evropi.

"Gasprom" očekuje da "Simens" ispuni obaveze: Pouzdan rad gasovoda "Sjeverni tok" i isporuka energenata ka Evropi
FOTO: AL JAZEERA BALKANS/YOU TUBE/SCREENSHOT

U saopštenju se navodi da je od “Simensa” zatraženo da pokaže dokumentaciju kojom je omogućeno prebacivanje turbine u kompresorsku stanicu “Sjevernog toka”, uprkos sankcijama Zapada.

“Gasprom” je početkom sedmice saopštio da ne može da garantuje bezbjednost operacije ključnog dijela gasovoda “Sjeverni tok” zbog sumnji u povratak turbine iz Kanade, gdje su obavljen remont.

Pročitajte još

Ranije je kanadski list “Glob end mejl”, pozivajući se na svoje izvore, prenio da je jedna od turbina za “Sjeverni tok”, koja nakon remonta nije mogla da bude vraćena iz Kanade zbog sankcija koje je ta zemlja uvela Rusiji, na putu ka Evropi.

Navedeno je i da će ostalih pet turbina biti remontovane u kanadskoj fabrici tokom naredne dvije godine.

“Sjeverni tok” sada radi sa 40 odsto kapaciteta, zato što je jedna turbina ostala u fabrici u Montrealu, usljed sankcija uvedenih “Gaspromu”.

Smanjenje obima isporuka ruskog gasa već je primoralo najveću njemačku energetsku kompaniju “Uniper” da traži državnu pomoć, dok je hemijski koncern “BASF” zbog nedostatka sirovina blizu odluke da zatvori dio svojih proizvodnih kapaciteta.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije